Dietisten ger råd: Fisk är fina fisken
Fisk är superbra.- Ät det gärna två till tre gånger i veckan, sade Ann-Kristin Sandström, dietist inom barnhälsovården i Umeå.
Foto:
Västerbotten blir friskast
Sandström är en av parterna i det projekt som drivs i Västerbotten och som följer barns matvanor från födseln till 18 års ålder. Målet är att ha Sveriges friskaste befolkning 2020.
För gravida kvinnor är det viktigt att få i sig d-vitamin, selen, folsyra, jod, järn och långa omega-3 fettsyror.
- Redan i mammans mage grundläggs matvanorna. I barnafödande ålder bör man äta fisk två till tre gånger i veckan, sade hon samtidigt som hon avrådde från strömming som bara bör ätas några gånger per år.
Sandström konstaterade också att många kvinnor efter graviditet har svårt att nå normalvikt.
Alkohol inte tillrådligt
Ny forskning visar att det inte skadar barnet som ammas om modern tar ett glas vin eller två. Men det är ett råd som Sandström inte kommer att ge:
- Vi kommer ändå att avråda eftersom moderns omdöme försämras.
När sedan barnet börjar äta normal mat så förordar Sandström hemlagat, i möjligaste mån.
- Det bästa är att vänja barnet vid riktiga smaker, säger hon och tillägger att maten inte kan kryddas så mycket.
Vegankost avråder Sandström ifrån, då många småbarn som får sådan uppvisar näringsbrist.
När barnet blivit ett år lättar restriktionerna. Då bör opastöriserad mjölk, liksom rå och halvrå mat, som ostron, rå köttfärs och gravat kött, undvikas.
- Men jag har varit med om att få igång matvägrande barn genom att ge dem smakprov av sushi.
Vitt bröd inte bra
Sandström berättade också att kraven för nyckelhålsmärkt kommer att bli mycket striktare. Det leder till att ungefär åtta av tio brödsorter inte kan fortsätta att vara nyckelhålsmärkta.
Råden från Livsmedelsverket ändras då och då. Men nackdelarna med vitt bröd består:
- Rågbröd innehåller dubbelt så mycket folsyra, magnesium och zink som vitt bröd. Dessutom mer kalium och fem gånger mer fibrer.
Sandström betonade också att livsmedlen i norra Sverige är bra, men att vi är dåliga på att framhålla dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!