Diakon behåller vigningsrätt efter påstådd intim massage

En diakon fråntogs sin vigningsrätt för att han under massage skulle ha vidrört en persons könsorgan. Överklagandenämnden är av en annan bedömning och mannen får nu vigningsrätten tillbaka.

Får behålla jobbet. En diakon som tidigare avskedats för sexuell massage på en annan person får behålla sitt jobb.

Får behålla jobbet. En diakon som tidigare avskedats för sexuell massage på en annan person får behålla sitt jobb.

Foto: Sofia Wellborg

Luleå2016-11-28 17:42

Läs mer: Diakon tvingas sluta efter sexuell massage

I maj anklagades en diakon som är utbildad massör inom Luleå stift att under massage ha vidrört en persons könsorgan och brutit mot tystnadsplikten. Vid flertalet tillfällen har diakonen masserat personen och ska enligt Domkapitlets beslut även ha vidrört hens erogena zoner. Personen har gått med på massagen men ansågs fått hjälp av diakonen med pengar till mat och hyra och därför varit i beroendeställning.

En polisanmälan om sexuellt ofredande gjordes, men utredningen lades ner. Domkapitlet som beslutade om att diakonen skulle fråntas vigningsrätten ansåg att han överstigit sina befogenheter och utsatt personen för "otroligt kränkande behandling".

Domkapitlets beslut överklagades sedan till Svenska kyrkans överklagandenämnd. Överklagandenämnden har nu beslutat att mannen ska får behålla vigningsrätten men med en en prövotid på tre år. Nämnden anser att massagen "vittnar om ett omdömeslöst och olämpligt agerande från diakonens sida", men att en obehörighetsförklaring är en alltför ingripande åtgärd.

Enligt SVT Norrbotten ska mannen ha sagt upp sig själv från Luleå domkyrkoförsamling för att slippa få sparken och skandaliseras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om