Vattentäkten i Luleå utsågs förra året till ett riksintresse för vattenförsörjning av Vatten- och havsmyndigheten. Anledningen var att den nyttjas av många människor, har stor kapacitet och förväntas användas under lång tid framöver. Vattentäkten fungerar i dag på det sättet att vatten pumpas upp från älven och sedan filtreras i vattentäkten för att renas. Dricksvattnet pumpas efter det upp i grundvattenbrunnar. Skulle vattentäkten förorenas kan ett vattenverk i området rena älvvattnet direkt.
– Skulle inget av dessa system fungera rymmer grundvattentäkten tio miljoner kubikmeter, som vi tidigare klarat oss på i Luleå tio dagar, säger Petra Viklund, VA-chef på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Men om hela systemet skulle krascha och inget vatten är tjänligt från Gäddvikens vattentäkt, eller från vattenverket, finns ingen fullgod reserv. Reservtäkten klarar bara en femtedel av behovet. Denna täkt är kopplad till ett nät men om den skulle börja användas skulle vattnet som pumpas ut via nätet inte gå att dricka till en början.
– Om du börjar pumpa vatten i större volymer av täkten, kan vi inte rekommendra att det dricks förän vi kontrollerat det.
Ett annat alternativ är att ta vatten från mindre delar av täkten i biltankar och distrubuera ut vattnet, detta vatten skulle gå att dricka. Trots att reserven inte täcker hela behovet försäkrar Petra Viklund att systemet är nog tryggt.
Hur tänker du kring att Gäddvikstäkten ligger så nära industrier?– Det finns något som heter egenkontroll. Varje verksamhetsutövare måste kunna hantera de regler som finns där. Och aktiv tillsyns bedrivs idag, säger hon.
Lennart Sörby är verksamhetsutvecklare på Vatten- och havsmyndigheten och han säger att myndigheten rekommenderar kommunerna att se till att det finns en fungerande reservtäkt.
– Det är inget krav att ha en reserv men det är en rekommendation att inte lägga alla pengar i samma påse.
Desto större samhälle, ju viktigare är det att ha reserver, menar Lennart Sörby. Det finns även tomma tankar som Livsmedelsverket placerat ut i sex städer, däribland Luleå.
– Tanken är att om det exempelvis blir en läcka och en stadsdel blir utan vatten kan man fylla tankarna och ställa ut dem där, säger Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.