Nästa steg för SSAB:s fossilfria stålverk – detaljplanen redo

Nu tas nästa steg för att SSAB ska kunna bygga det fossilfria elektrostålverket med ljusbågsugn på Svartön i Luleå. Det i och med att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade om ny detaljplan för området.
– Det känns jättebra att vi har kunnat besluta om den. Nu ska den tas i kommunstyrelsen och sedan i fullmäktige, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (S).

Carina Sammeli (S), kommunalråd Luleå.

Carina Sammeli (S), kommunalråd Luleå.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2024-12-02 17:03

Det är ett cirka 163 hektar stort område i den centrala delen av Svartön som det gäller. Detaljplanen berör delar av fastigheten Svartöstaden 13:36. Planen reglerar i första hand användning, byggnads- och anläggningshöjder samt upphävande av strandskydd. En mindre del av området utgörs av vattenområde. 

Bakgrunden är den omställning som just nu pågår inom industrin till en fossilfri produktion av stål. På området, som ägs av SSAB, ska företaget bygga det nya elektrostålverket med ljusbågsugn som ska ersätta den nuvarande anläggningen med koksverk, masugn och stålverk. Allt för att minska de koldioxidutsläpp och den klimatpåverkan som den nuvarande produktionen orsakar. Parallellt med detaljplanen arbetar SSAB med tillståndsansökan för den planerade anläggningen.

– SSAB planerar att bygga till våren så den här detaljplanen ska vi besluta om innan jul, säger Carina Sammeli (S), kommunalråd för Luleå kommun.   

På området får uppföras byggnader med en högsta nockhöjd på 70 meter. För skorstenar, master och tekniska anläggningar så regleras höjden till 90 meter. Det för att ta hänsyn till de riksintressen som området berörs av. 

Strandskyddet upphävs generellt för hela området, med undantag för ett område i norra delen vid Inre Hertsöfjärden inom ett område som planlagts för deponi. Det för att gynna den biologiska mångfalden. Andra områden som omfattas av strandskydd var tidigare öppet vatten, men är det inte längre. De områdena är idag utfyllda och är inte längre vattenspeglar men omfattas ändå av det generella strandskyddet då det inte upphävts.

Samråd har hållits och detaljplanen har tidigare ställts ut för samråd. 

– Nu går den här till kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige. Det är inte riktigt så här vi jobbar för vanligtvis tar vi planärenden på samhällsbyggnadsutskottet, men det hölls för två veckor sedan så då hade den här inte hunnit till den här månaden, säger Carina Sammeli (S). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!