Det våras för majblomman

I 112 år har majblomman sålts för att hjälpa utsatta barn. Fortfarande lever traditionen vidare. "Man vet att pengarna går till något bra", säger scouten Astrid Engström.

Majblommor till försäljning.

Majblommor till försäljning.

Foto: Jenny Hortlund

Luleå2019-04-21 12:38

Året 1907 uppfördes barnrättsorganisationen för att ge stöd åt tuberkulossjuka barn. 112 år senare lever Beda Hallbergs livsverk majblomman kvar, men med den samhällsutveckling som har skett ligger nu fokuset på barn med ekonomisk utsatthet.

– Alla som är under 18 år kan ansöka om bidrag från majblomman, säger Liv Landell Major, pressekreterare på Majblomman.

Majblomman är en ideell organisation med stöd från 600 lokalföreningar och deras volontärer landet runt. För första gången i år så kan även betalning med Swish erbjudas. Något som Liv Landell Major har höga förhoppningar på:

– Första helgen så kraschade systemet för att mycket såldes via Swish. Vi har höga förhoppningar då det är första gången det erbjuds, men vi vågar inte ropa hej förrän du är över bäcken.

Försäljningen har ökat de senaste 20 åren.. 2018 blev ett nytt rekordår för Majblomman och de kunde redovisa 66 miljoner kronor.

– En annan skillnad vi kan se är att barn till arbetslösa föräldrar tillhör en minoritet som halkat efter. Det är en mindre grupp barn som står och stampar och har det tuffare. Det betyder inte att alla barn ska ha en Iphone, men om omvärlden får det bättre så förskjuts standarden. När den blir högre blir det svårare att hänga med på alla sätt, säger Liv Landell Major.

Majblomman finns främst till för de familjer som har svårt att få ekonomin att räcka till. Ett intyg från utomstående krävs för att ett bidrag ska delas ut, det kan vara en idrottstränare som intygar att ett par nya fotbollsskor behövs till barnet. För att pengarna ska fördelas krävs det att majblomman är verksam i kommunen.

Sunderbyns scoutkår är en av de lokala föreningar som stödjer Majblomman. Elias Alm, 15, och Astrid Engström, 14, är två av dem.

Båda har varit en del av scoutkåren i ungefär tio år och har hela tiden varit med och sålt majblommor.

– Det bästa med att sälja majblommor är att man vet att det går till något bra, säger scouten Astrid Engström.

– Ser man förbi ändamålet med försäljningen så är det att man får träffa många nya människor, fyller Elias Alm i.

– Försäljningen går väldigt bra. Men det var lite lättare att sälja när man var liten, säger Astrid och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om