David Nordström, Norrbottnisk landstingspolitiker och förbundsstyrelsemedlem i SSU, får informationen om Mona Sahlins avgång av NSD.
Han är en av de som krävt hennes avgång.
Vad är din spontana
kommentar?
- Jag tycker att det är bra. Det visar på att man tar ansvar, det är viktigt. Nu ska hon säkerställa att det blir bra förutsättningar för att välja en stark efterträdare och ge förutsättningar för en vilken inriktning av politiken som partiet ska driva, där har hon en jätteuppgift, säger han.
Vad innebär det att hon avgår?
- Jag tror faktiskt att det slutar att vara hela havet stormar och att vi kan fokusera på förändringsprocessen. Det har varit spekulationer om hon ska vara kvar eller inte, och de är förbi nu. Jag respekterar att hon tog beslutet, nu är korten på bordet.
Vem skulle du vilja se
som efterträdare?
- Min personliga favorit är Margot Wallström. Men det viktiga är att företrädaren har kapacitet att på allvar driva sysselsättningsfrågan och frågor som rör ekonomin. Vi ser ju att man har tappat förtroendet för oss när det gäller det, säger han.
David Nordström tillhör den skara som varit mycket kritisk till hur partiledningen hanterat valförlusten. Han anser att de borde agerat kraftfullare direkt efter valet.
- Det har inte funnits en ärlig vilja till omprövning av det egna ansvaret, och det har inte funnits en ärlig vilja till omprövning av politiken. Man har satt in en extra kongress för att man har pressats till det, säger han.
Redan en vecka efter valet i september tillhörde han en de första socialdemokraterna som gick ut och föreslog en extra kongress. Tillsammans med tre andra förbundsmedlemmar i SSU:s styrelse skrev han en artikel i en intern S-tidning med syftet att få igång en debatt. Det som har hänt senaste veckan är helt i linje med deras krav i artikeln.
- Vi föreslog val av en helt ny partistyrelse, att de skulle ställa sina platser till förfogande och att få igång en diskussion om politiken, säger David Nordström.
För tidig kongress
Det blir en extra kongress i slutet av februari. Då avgår också Mona Sahlin. Men kongressen kommer lite för tidigt, anser Nordström. Medlemmarna kommer inte hinna förbereda sig tillräckligt.
- Jag hade hellre sett att den hölls i början av sommaren. Att den läggs så tidigt visar att man inte tar det här med extrakongressen seriöst och det riskerar att bli ett spel för gallerierna. Det förtroende som fanns kvar är förbrukat, säger han.
En del socialdemokrater anser att Mona Sahlin inte är orsaken till valförlusten?
- Det handlar inte bara om henne, men ytterst är det hennes ansvar. Hon blev vald på partikongressen med ett tydligt mandat att föra och förnya den socialdemokratiska politiken och jag tycker inte att hon har levt upp det till ansvaret.
"Det var nödvändigt"
David Nordström, SSU:are och landstingspolitiker från Luleå, var en av de som krävde partiledaren Mona Sahlins avgång.Klockan 17 på söndagen lämnade Sahlin beskedet: hon ställer inte upp till omval.- Det är inte roligt när människor tvingas avgå men det var nödvändigt, säger Nordström.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Sven-Erik Bucht, riksdagsledamot (S), Haparanda.
- Det kom lite överraskande att hon gjorde så här men det är hennes beslut. Jag trodde att hon skulle kandidera och vara beredd på omval. Nu får vi se vart vi hamnar, men jag hoppas att det blir bra.
- Jag har ingen favorit. Det finns ett antal personer som skulle kunna vara tänkbara, det finns många duktiga som är djupt i de värderingar som vårt parti har. Jag hoppas det blir en person som är kommunikativ, både inom och utom partiet.
Kristina Zakrisson, kommunalråd (S) Kiruna.
- Jag kan tänka mig att hon kände att det var fullständigt omöjligt för henne att fortsätta jobba på ett vettigt sätt. Det måste ha varit ett jättetungt beslut för henne. Jag är inte överraskad men jag beklagar och är ledsen över det. Det är klart att det inte hänger på en enda person att vi förlorar valet.
- Jag ser ingen självklar just nu. Men det finns säkert.
Kent Ögren, landstingsråd (S), Norrbotten.
- Jag är inte förvånad att hon avgår, trycket har blivit starkare mot henne. Vi går in i en besvärlig period utan partiledning nu, där få kommer att lyssna på henne när hon är på väg ut som partiledare. Jag tycker att det är djupt olyckligt med det offentliga krypskyttet som varit mot Mona Sahlin som person. Det känns sorgligt och vemodigt.
- Jag har massor av personliga favoriter, men det är inget jag spekulerar i media om. Det är en diskussion som vi kommer föra internt.
Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, sitter med i den socialdemokratiska partistyrelsen.
- Jag förstår att det har varit väldigt jobbigt för Mona, även om valresultatet inte kan lastas på en person. Hon såg blek och lättad över att hon tagit beslutet. Nu börjar en ny fas, jag önskar att det finns så mycket kraft i partiet och att vi kan börja titta på politiken och forma visioner för framtiden.
- Jag ser ingen som kan ta över, det är en besvärlig situation som partiet befinner sig i. Noterade att Ulrica Messing sade klart nej.
Karin Åström, S-distriktsordförande Norrbotten, satt med på söndagens krismöte med Mona Sahlin.
- Hon berättade för oss på mötet att hon funderat väldigt länge och att hon själv tagit beslutet. Den politik som Mona Sahlin står för har betytt mycket för oss i Norrbotten, vi gjorde ett av de bästa valen någonsin. Men när någon väljer att själv gå, då måste man respektera det.
- Jag kan inte nämna några namn just nu. Våra medlemmar får lämna in förslag till valberedningen och på kongressen i vår presenterar vi en ny partiledare.
Jenny Ahlman, ordförande SSU Norrbotten.
- Med anledning av hur arbetet har skötts efter valresultatet med kriskommissionen och frågan om extra kongress tycker jag att det är klokt av henne att avgå. Delvis blev jag förvånad, jag trodde att det skulle bli så men jag trodde inte att det skulle komma så här snabbt.
- Det vill jag inte spekulera i än.
Det finns många tänkbara personer och nu gäller det för dem att träda fram.