"Det var mitt livs mål"

Lördagen den 24 oktober 1970. Ett oförglömligt datum i Norrbottens idrottshistoria.IFK Luleå når allsvenskan efter en rafflande kvalseger på Råsunda i Stockholm.- Ren eufori, säger målgöraren Torbjörn Isaksson, i dag 59 år.

"Kommer du ihåg målet? undrar alla när jag besöker Luleå", säger IFK-legendaren Torbjörn Isaksson som bor i Thailand numera.

"Kommer du ihåg målet? undrar alla när jag besöker Luleå", säger IFK-legendaren Torbjörn Isaksson som bor i Thailand numera.

Foto: Alviks IK

Luleå2009-10-03 06:00
Fotbollsfeber råder, hösten 1970. IFK Luleå har två oavgjorda matcher mot Skövde AIK och Landskrona Bois bakom sig och laget måste vinna den avgörande drabbningen mot Sandvikens IF för att avancera till Allsvenskan - vilket vore första gången någonsin för ett norrbottniskt lag.
Närmare 13 000 har kommit till Råsunda i Stockholm, många av dem tillresta IFK:are med blåvita fanor.
- Det kändes som att det bara var Luleåbor i publiken. Det var Barcelonastämning, säger Torbjörn Isaksson, vid den tiden 20 år gammal.
Bollrackaren i mål
Sandviken drabbas av ett självmål och IFK Luleå har ett visst övertag. I den 43:e minuten slås bollen in till Torbjörn Isaksson från vänsterkanten.
- Kommer jag ihåg rätt, var det brorsan (Staffan Isaksson, reds anm) som serverade inlägget. Jag står utanför straffområdet, bollen kommer studsande och jag smäller till med en rak vrist. Bollrackaren går i mål!
Lyckan är total på läktarna. Även om Sandviken får ett tröstmål på straff, tar IFK Luleå hem segern med 2-1.
- Jag minns uppståndelsen, både före och efter matchen. När vi kom hem var det tusentals på flygplatsen. Vi togs emot som hjältar, säger Torbjörn Isaksson.
Inte redo
IFK Luleå har inledningsvis framgångar i Allsvenskan, med över 10 000 i publiken under hemmamatcherna på Skogsvallen. Men sen rasar laget i tabellen och slutar på jumboplats - sorti efter bara ett år.
- Vi var inte redo. Ledningen missade när det gällde träningarna. Ena veckan var det träningsmatch mot Liverpool, nästa Morjärvs IF... Det höll inte, säger Torbjörn Isaksson som själv fortsatte karriären i allsvenska Öster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om