I minnesanteckningar beskriver Lina Hjort sig själv som den fula ankungen som mottogs av omvärlden med känslor av skam, vanära, missnöje och medömkan eftersom hon var född utom äktenskapet och av det skälet betraktades som en oäkta unge. Men där finns glimtar och det räckte kanske för att hon skulle kunna bevisa för världen att hon dög.
”Lina Hjort växer upp i Ohtanajärvi hos sina fattiga morföräldrar. Hon fick tidigt hjälpa till med försörjningen genom att arbeta i skogen och samla ved och vrida vidjor åt timmerflottarna. Men hon drömmer om att bli lärarinna. Hon får låna 30 kronor av sin konfirmationslärare till bokinköp och tack vare ett stipendium kan hon börja läsa på seminariet i Haparanda.
Efter examen söker hon en tjänst i Kiruna. Hon erbjuds lärarinnetjänsten i Kurravaara med 450 kronor om året i lön. Hösten 1901 flyttar hon in i skolhuset i skogsbrynet drygt en mil utanför Kiruna. Det hade inte varit så mycket bevänt med skolundervisningen i byn. Barnen kunde inte läsa.
Lina tar uppdraget på största allvar och undervisar både i skolan och i hemmen. Det väcker motstånd både hos föräldrar och barn. Det blir inte lättare av att Lina är mörkrädd och att det spökar i huset. Hon tror inte på förklaringarna att huset står på jäslera. Efter en stormig natt i byn flyttar hon in till stan där hon köper en tomt och börjar bygga ett hus.
Hon gör det mesta av arbetet själv. Gräver grunden och samlar virke. I Luossajokk flyter gammalt plank från byggen som hon tar reda på. Hon gräver upp tegel ur dyn där bolaget har haft tegeltillverkning. Samma sommar som hennes första hus står färdigt gräver hon grunden till nästa. Hon köper torrfura av staten för en krona lasset. Furorna huggs i Vakkakoski och flottas nedför Torneälven och till Kurravaara och transporteras sedan med hästar in till Kiruna.
Lina Hjort går med i rösträttsrörelsen. Hon skriver att hon hade trott att kvinnor hade samma rättigheter som män. Men när hon träffar doktorinnan Lind, som inte får arbeta för rösträttsfrågan för sin man, inser hon orättvisan och bildar första rösträttsföreningen i Kiruna.
Källa: Linas egna minnesanteckningar. Norrbottens årsböcker mellan 1962 och 1966 samt 1968.