Herkulesplanet C-130 hade precis påbörjat övningen från F21 i Kallax när piloten och befälhavaren Jonas Brunosson får illavarslande rapporter från bemanningen längre back i planet. Någon har känt av en rökdoft som inte hör hemma i det flygande planet och ögonblicket senare upptäcks rökbildning från planets mittersta parti.
– Direkt slår vi larm om det och börjar förbereda oss för att vända tillbaka mot landningsbanan. Som befälhavare var det bara att se till att alla rutiner följs så att inget mer går fel, säger Jonas Brunosson.
Läs mer:Elfel tvingade Herkulesplan att nödlanda
Nödlandningen går enligt planerna och det stora tankerplanet ställs av för att undersöka vad som gått fel. Enligt Jonas Brunosson misstänker man ett elfel av något slag men det är inte helt bekräftat. En grupp specialister är på väg till F21 för att ta reda på exakt vad som gått fel.
– Herkules är ganska gamla plan och det händer att de råkar ut för småfel då och då, men det här var ett allvarligt fel och de händer sällan, säger Jonas Brunosson.
Var det en obehaglig upplevelse?
– Obehagligt är nog inte rätt ord för det jag kände, men jag har då aldrig varit med om något sånt här under alla år som jag flugit.
När olyckan var framme så var de mitt i att öva tankningsuppdrag uppe i luften, som en del i svenska och finska flygvapnets gemensamma flygövning som går under namnet Rusko 2016. Innan elfelet uppstod hade det för första gången någonsin genomförts en tankning mellan ett svenskfluget Herkules och ett utländskt militärt flygplan, i detta fall finska F/A-18 Hornet.
Rusko 2016 är finska flygvapnets största övning på hela året och F21 i Kallax utgör basen för Finlands "fiende" under övningen.
Sex stycken Jas 39 Gripen, ett Herkulesplan och ett svenskt ledningsplan ASC 890, har under veckan utfört uppdrag mot olika finska mål som det finska flygvapnet försökt avvärja.
– Häromdagen gick det inte så bra för finnarna, de såg inte ett enda svenskt plan. Men till deras försvar så var det dålig sikt och dimma, säger piloten Tomas Pettersson.
Läs mer: Därför mullrar det mer än vanligt i skyn
Syftet bakom de gemensamma övningarna är enligt flottiljchefen Carl-Johan Edström, en process i en utökad svenskfinsk försvarsverksamhet. Men det finns även ekonomiska skäl som anledning.
– Övar man själv så måste man undvara plan till att anfalla och då får man mindre övningstid till försvar som är det vi faktiskt vill öva.