Det tunga uttåget från Luleå
Plannja flyttar produktionen av tak- och väggplåt till Järnforsen i Småland. - Att 10 av 120 jobb räddats spelar ingen roll, säger Gunnar Kurkkinen om Plannja-ledningens tunga besked.
Foto: Pär Bäckström
Spel för galleriet
Enligt dem har vissa kompetenser erbjudits att följa med "till mörkaste Småland". Kurkkinen är en av dem:
- Vem vill flytta till en håla på 550 personer. Inte en chans, säger han och betonar att det finns familjer att ta hänsyn till.
Han utesluter dock inte att någon enstaka kan nappa på erbjudandet, trots bristen på bostäder.
- Allt prat om utveckling från ledningens sida har varit ett spel för galleriet, fortsätter han och beskriver beslutet att behålla huvudkontoret samt en mindre del av produktionen (Teknikcentrum) i Luleå som svammel.
Allt förvinner
Båda är lika övertygade om att all verksamhet är borta inom ett eller två år.
Tommy Öhlund, med 30 år i Plannja, och Gunnar Kurkkinen, med 20 år plus fem år på järnverket, har chansen till jobb inom SSAB eftersom gemensam turordningslista gäller.
- Det känns som om vi kunde gå över på en gång. Det är nog ingen som har lust att jobba kvar, säger Kurkkinen, som samtidigt inser att det kan innebära att andra får lämna SSAB.
Pratet om att verksamheten ska bli kvar i Luleå till sista kvartalet i år, ger inte Öhlund mycket för:
- Det har jag svårt att tro. Vi fick varsel till jul och nu det här. Undrar vad vi får till midsommar?
Den målningslinje som funnits i Luleå läggs i malpåse. Den verksamheten flyttas till Borlänge, som inte går på full fart.
De konstaterar också att det inte finns någon järnväg till Järnforsen, vilket innebär skytteltrafik av lastbilstransporter på vägar som inte är anpassade. Att det för Luleås del till cirka 80 procent handlat om järnvägstransporter.
"Vanskötsel"
Överlag är besvikelsen stor över "vanskötseln" av Plannja sedan Berg tog över.
- Sen han började har vi inte haft något lager, säger Öhlund och betonar att kunderna drabbats av väldiga förseningar. För personalens del har det varit tungrott att producera till samma kund flera gånger.
Samtidigt konstaterar kollegan:
- Nu plötsligt finns det lager. Allt ska till Järnforsen nu.
Tomas Karlsson, IF Metall, säger att 10-15 jobb räddats via skapandet av Teknikcentrum. Dessutom kommer fler anställda över 60 år att erbjudas pensionsavgångar.
- Vi har jobbat stenhårt för att Plannja ska bli kvar och hade hellre sett satsningar i Luleå. Vi är oerhört besvikna.
Nya produkter
Lite nöjdare är han med beskedet om satsningen på metallurgin som facket fått från högsta ort. Det innebär en investering i en modern sekundärmetallurgi med skänkugnar samt utbyggd ämneshantering.
- Det betyder att jobben inom metallurgin säkras i framtiden, säger han och tillägger:
- Om Plannja ska överleva måste man hitta nya produkter som säljer med bra lönsamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!