Det svänger med traktorförare Göran
Anna Maria Marackas och Traktorförare Göran.Nej, det är inga nya efternamn eller epitet utan svängiga sånger för barn.
Fyra måndagar i rad har Ingela Nilsson sjungit visor med barnen i sexårsverksamheten på Örnässkolan. Barnen har fått Dagens ros av Ingela. "Jag blev glad att jag blev mottagen av barnen, att jag fick vara här och pröva mina sånger", säger hon.FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Mer musik och kultur
Nästa måndag är det avslutning men redan förra veckan fick barnen Dagens ros av Ingela Nilsson.
Nu uppmärksammas de i NSD med Veckans ros.
- Det är som ett tack. Man kommer tillbaka till kärnan varför man håller på med musik, säger Ingela Nilsson.
Hon har i ett projekt kallat "Sång på gång" som initierats av henne själv och finansierats med bidrag från barn- och utbildningsnämnden, en halvtimmes sångstund varje måndag med barnen i sexårsverksamheten på Örnässkolan.
- Jag tycker överhuvudtaget att det behövs mer musik och kultur i skolans och förskolans miljö, säger hon.
Sjunger varje dag
Och barnen gillar att sjunga, berättar läraren Eva Sixtensson-Norrbin.
- Vi sjunger lite varje dag, säger hon.
När klockan ringer in efter rasten rusar femton barn in i korridoren utanför klassrummet och hälsar glatt på Ingela Nilsson.
Det dröjer inte länge förrän barnen samlats i klass rummet, förväntansfullt satt sig tillrätta och glatt sjunger med i texten till sångerna om Anna Maria Marackas från Hakkas, Knut Tittut, Farbror Bert och Gäddan Jådå, som är en alldeles ny sång.
Men av engagemanget och ljudvolymen att döma är det sången Husdjur som barnen tycker är allra roligast att sjunga.
Sången kom till när Ingela Nilssons egen dotter var allergisk och ville ha ett "riktigt" husdjur.
Ingela Nilsson har tidigare bland annat gett ut både en CD med sina låtar och skrivit en barnbok. Hon prövar även nya låtar på barnen. Till måndagens sångstund hade hon med sig en alldeles ny text som ska få en bluesig melodi till nästa måndag då barnen ska få sjunga den. Sången heter Säg så hjälper du mig och handlar om att försöka få fram en dialog mellan barn och vuxna.
- Man ska visa att det går att berätta, det bästa man kan göra är att berätta och att vuxna har möjligheter att hjälpa, säger Ingela Nilsson.
Hur är barnen som publik?
- Alltså de är ärliga, uppriktiga och ger så mycket tillbaka. Det är stor skillnad att stå på scen och sjunga för vuxna. Men när man sjunger för barn så här nära och intimt. Då blir det en dialog, säger Ingela Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!