Det ska börjas i tid...
Under europeiska 112-dagen passade Hans Cahier, Luleå, på att fira att han varit SOS-operatör i 30 år.- Det viktigaste är att ta barn som ringer på allvar. De är duktiga. En 15-åring kan ta instruktioner och ge hjärt- och lungräddning om en anhörig drabbats av hjärtstopp, säger han.
Hälften okynnessamtal
Operatör Daniel Lundin berättar att larmcentralen i Luleå tog emot 82766 samtal år 2009. Av dessa gällde 18887 sjukdomsfall eller olyckor och 17700 gällde pågående brott som till exempel misshandel eller rattfylla.
- Hälften av alla samtal är okynnessamtal eller felringningar. Man ska ringa 112 när liv, egendom eller miljö är i fara, säger Lundin.
Hans Cahier, 60 år, vill lyfta fram barn som slår larm och vikten av att ta dem på allvar och ha tillit till deras handlingsförmåga i nödsituationer.
- Barn ifrågasätter aldrig utan gör som man säger. Om ett mindre barn ringer om ett sjukdomsfall så kan man be det hämta en granne som kan hjälpa i väntan på ambulansen. Lite äldre barn , från 15 år ungefär, kan med instruktioner till exempel ge hjärt- och lungräddning. Det är viktigt att påbörja en insats. En människa får hjärnskador redan efter fyra-fem minuter utan syre, säger han.
Alla kan göra något
Han påpekar att alla kan göra något i en nödsituation.
- En 80-årig maka orkar inte ge sin kanske 85-årige make hjärt- och lungräddning, men kan hålla honom i hand och prata med honom. Det är jobbigt med skuldkänslor som kan uppstå annars, med tanken "jag gjorde inget", säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!