Det sårbara samhället blir säkrare

LULEÅ. Samhället ska bli säkrare genom forskningsprojektet Nordic safety and security som drivs i samarbete mellan universiteten i Luleå och Umeå.- Det ska bli både spännande och utmanande att leda det här arbetet, säger professor Milan Veljkovic vid LTU.

Milan Veljkovic, professor vid LTU.FOTO: Bengt-Åke Persson

Milan Veljkovic, professor vid LTU.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-05-28 06:00
Veljkovic är professor i samhällsbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Han är verksamhetsledare för Centrum för riskanalys och riskhantering vid universitetet och ansvarig för brandingenjörsutbildningen (se vidstående artikel).
Veljkovic är också biträdande ledare för projektet Nordic safety and security, NSS, som i april tilldelades 31 miljoner kronor från EU:s regionala fond.
Riskerna ökar
- Bakgrunden till projektet är att samhället blir allt mer komplicerat och att riskerna för olycksfall och kriser därmed ökar. Stora satsningar görs i Sverige och i övriga världen för att minimera sådana risker. I EU:s ramprogram för forskning och utveckling avsätts stora summor för dessa frågor och meningen är att vi på LTU och Umeå universitet ska konkurrera på en europeisk arena med forskning och utveckling, säger Veljkovic.
LTU-professorn Lennart Elfgren har varit en drivande kraft för att initiera projektet som drivs i samarbete mellan universiteten i Luleå och Umeå, som tillsammans bidrar med lika mycket pengar som EU. Den totala budgeten för projektet är alltså över 60 miljoner kronor.
Utbildningssamarbete
Vid Luleå tekniska universitet utbildas brandingenjörer och i Umeå poliser och ambulanssjukvårdare. Yrkesgrupperna arbetar tillsammans i olika krissituationer. Målet är att de nu ska samarbeta redan under utbildningen och att samarbetet ska resultera i gemensamt utvecklings- och forskningsarbete. I NSS-projektet deltar även näringsliv och myndigheter.
Projektets syfte är forskning om och utveckling av produkter och tjänster som på olika sätt kan upptäcka risker, skydda samhället från allvarliga påfrestningar, lösa krisstuationer och återuppbygga efter olika typer av olyckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!