"Det roligaste Àr att se deltagarnas utveckling"

Företaget Runacademy Sweden, som arrangerar trÀningspass inom löpning pÄ ett flertal orter i Sverige, har dragit i gÄng en ny termin. "Under pandemin har vi sett en uppgÄng av antalet deltagare", sÀger Nina Lintzén, löpcoach i LuleÄ.

Runacademy har dragit i gÄng en ny termin med löpning. Under hösten hÄlls 15 pass.

Runacademy har dragit i gÄng en ny termin med löpning. Under hösten hÄlls 15 pass.

Foto: Runacademy Sweden

LuleÄ2022-09-09 16:29

De som anmÀlt sig delas in i trÀningsgrupper som leds av löpcoacher och kan delta fysiskt eller göra trÀningsutmaningar pÄ nÀtet.

– Syftet med löpargruppen Ă€r att sprida kunskap, inspiration och gemenskap samtidigt som deltagarna hjĂ€lper till att peppa varandra, sĂ€ger Nina LintzĂ©n, en av löpcoacherna pĂ„ Runacademy i LuleĂ„.

I LuleĂ„s löpargrupp Ă€r det vanligtvis 50-70 deltagare som delas in i grupper utifrĂ„n sin individuella nivĂ„, berĂ€ttar hon. 

Deltagarna i LuleÄ trÀffas pÄ Ormberget varje tisdag och passen inleds med en uppvÀrmning som följs av löpskolning och löpteknik innan ett moment med intervaller.

– Nybörjargruppen har sitt eget upplĂ€gg. De springer inte intervaller utan varvar mellan jogging och gĂ„ng. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r att de ska kunna jogga fem kilometer vid terminens slut.

Nina Lintzén berÀttar att hon mÀrkt ett ökat intresset för löpning under coronapandemin.

– MĂ„nga arbetade hemifrĂ„n under pandemin och kanske tyckte det var lĂ€ttare att bege sig ut pĂ„ lunchen. Jag tror att mĂ„nga ocksĂ„ ville ta sig ut eftersom de inte fick den vanliga motionen de brukade fĂ„ nĂ€r de cyklade eller gick till och frĂ„n jobbet. Vi har fĂ„tt mĂ„nga nya deltagare.

Under tisdagen hölls ett prova pÄ-pass pÄ Ormberget dÀr deltagarna fick se hur passen Àr uppbyggda. Den grupp som deltagarna hamnar i första gÄngen behöver inte vara samma som de senare springer i. Grupperna förÀndras med deltagarnas utveckling, berÀttar hon.

– Vi har deltagare som varit i nybörjargruppen och haft som mĂ„l att kunna springa fem kilometer och nu Ă€r i nĂ„gon av de högsta löpargrupperna och springer milen pĂ„ ungefĂ€r 50 minuter. Under terminens gĂ„ng kan man byta grupp, antingen till en med snabbare löpare eller en med mindre erfarna löpare. Om man exempelvis Ă€r lite förkyld sĂ„ kan man gĂ„ ner ett steg den gĂ„ngen och sedan gĂ„ upp igen.

Vad Àr det bÀsta med att vara löpcoach?

– Det roligaste Ă€r att se deltagarnas utveckling. NĂ€r man ska gĂ„ ut sjĂ€lv och springa sĂ„ Ă€r det lĂ€tt att man inte riktigt tar i. Det blir ofta bĂ€ttre om man peppar varandra, sĂ€ger Nina LintzĂ©n.                                                                                                                                  

Nina Lintzén Àr löpcoach pÄ Runacademy i LuleÄ.
Nina Lintzén Àr löpcoach pÄ Runacademy i LuleÄ.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!