"Det räcker inte"

Alla vill ha fler lärare. Alla vill ha mindre klasser. Och alla vill skjuta till miljarder.
Skolan ser ut att bli valets största vinnare.
Men Ewa-May Hedenström, Lärarförbundet, slår tillbaka påståendet att Norrbotten klarat sig undan i "skolkrisen".
Dessutom menar hon att Luleås mattesatsning har en baksida.

Jan Björklund (FP) vill ha ökad lärartäthet.

Jan Björklund (FP) vill ha ökad lärartäthet.

Foto: Carolina Makkula

LULEÅ2014-03-12 05:01

Idag landar socialdemokraternas utbildningspolitiske talesman, Ibrahim Baylan (S), i Luleå. Han ska träffa elever på Hemängsskolan och i gymnasiebyn. Med sig i bagaget har han vallöften om två miljarder mer till lågstadiet, fler platser på lärarutbildningen och lättare för akademiker att skola om sig.

Samtidigt gick regeringen ut under tisdagen och presenterade sitt "Lågstadielyft". Om de vinner valet kommer tillkommer en satsning på 2,3 miljarder på till skolan, den enskilt största satsningen i vårpropositionen. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) föreslår bland annat undervisning i halvklasser för att lyfta kunskapsnivåerna.

Skolan ser ut att bli valets hetaste fråga.

Mycket beror på chocken efter de katastrofala svenska siffrorna i den internationella Pisa-undersökningen, där ungdomars skolkunskaper redovisades.

Enligt Ibrahim Baylan har Norrbotten klarat sig bra i det han kallar skolkrisen. Och han hänvisar till det han tycker är välskötta socialdemokratiska kommuner i länet.

– De senaste årens dramatiska sänkning av kunskapsresultaten i skolan försämrar förutsättningarna för såväl enskilda elever som Sveriges konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter, säger han.

Men det utspelet sågas av Ewa-May Hedenström, ordförande i Lärarförbundet Luleå.

– Så är det absolut inte. Framför allt så har vi här uppe många små kommuner där det är svårt med behörighetsförsörjningen. Det kan också innebära att man bara får jobba deltid, säger hon.

Enligt Ewa-May Hedenström är det bra att alla vill satsa i skolan. Men lönerna talar ingen om.

– Man måste göra ett engångslyft för att höja alla lärarlöner. Det räcker inte med karriärbefattningar. Man måste också se över alla nya uppdrag som man lagt på lärare i form av dokumentation. Det måste rensas, säger hon.

– Annars kommer ingen vilja utbilda sig.

Luleå har prisats för att ha höjt nivån på mattekunskaperna i kommunen. Men även det har en baksida beroende på bristande resurser enligt Ewa-May Hedenström.

– I och med att vi har satsat där ser vi att kunskaperna i svenska och läsförståelse sjunker. Kunskapsutvecklingen för lärare är fokuserad på matte, då finns det inte lika mycket ork och tid till det andra. Tid för planeringen i de andra ämnena får också tas till mötena i mattelyftet.

Skolan ser ut att bli den hetaste valfrågan. Har ni ett bra utgångsläge?

– Vi står inför en valrörelse och det är samma sak som tidigare. Det vi känner nu är att det finns fler än politikerna med oss. Näringslivet pratar om det. Allmänheten pratar om det

Fem miljarder kronor vill facket ha till höjda lärarlöner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om