"Det mänskliga lidandet kommer att öka"

Gröna vintrar, mer regn, dåliga vägar och större rasrisk. Det är några av alla sätt som klimatförändringarna kan komma att påverka Norrbotten i framtiden. "Det finns områden som kan påverkas starkt", säger Micael Bredefeldt på Länsstyrelsen.

Foto: Pär Bäckström/pbfoto.se

Luleå2017-05-25 06:05

Klimatförändringarna på jorden är ett faktum. Oavsett om vi lyckas bromsa utsläppen av växthusgaser så kommer vår planet att se annorlunda ut i framtiden. Det gäller inte minst i Norrbotten.

Det mesta tyder på att att vårt län, mot sl utet av seklet, har ett nytt klimat – och bland annat, en helt ny naturmiljö.

– Det kommer att ske stora långsiktiga förändringar och samhället behöver anpassa sig till det, säger Micael Bredefeldt som är handläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

2007 kom Klimat- och sårbarhetsutredningen. Där summerades bland annat hur klimatförändringarna kommer att slå mot Sverige i ett längre perspektiv. Samtliga länsstyrelser i landet fick därför 2009 uppdraget att samordna förebyggande och anpassning till förändringarna.

I Norrbotten har man bland annat undersökt hur länet kommer att påverkas av klimatförändringarna och på Länsstyrelsen arbetar Micael Bredefeldt med anpassningsuppdraget.

Han ser bland annat till att kommunerna tänker långsiktigt – med det nya klimatet i åtanke – när man planerar vägar, bebyggelse och kommunikationer. Till exempel för att undvika framtida översvämningar, smutsigt dricksvatten och jordskred.

– Tidsperspektivet är ett problem i sammanhanget. Många kanske tänker: Varför ska vi lägga pengar på det här nu? Jag hoppas att människorna i framtiden som kommer att befinna sig i de här utsatta situationerna tänker: "Vad smart att de byggde på det sättet". Det är värre om de tänker: "Herregud, varför tänkte de inte på det här?"

Vad kommer då att hända med det norrbottniska klimatet? 2015 fick SMHI i uppdrag att ta fram klimatanalyser för varje svenskt län. De är baserade på observationer och beräkningar utifrån två olika utvecklingsvägar: En med låga utsläpp av växthusgaser samt en med höga. I dagens moderna samhälle är utsläppen höga.

Norrbottens klimat kommer att bli betydligt mildare och om vi inte lyckas bromsa utsläppen tyder allt på att vi under seklets sista tredjedel (2069–2098 enligt SMHI:s analys) får en ökning i årsmedeltemperaturen på nästan sex grader. Om vi lyckas minska utsläppen handlar det i stället om en ökning på cirka 3–4 grader.

Det kommer med andra ord att bli ett varmare klimat, med betydligt kortare vintrar. Dessutom väntas det regna mer och snön kommer att minska rejält. Norrbotten som vi känner i dag kommer inte att finnas kvar.

– Norrbotten kommer att se annorlunda ut, så är det. Att det är sex grader varmare under vintertid är väldigt skrämmande kan jag tycka. Den framtida norrbottningen kommer kanske inte att kunna fiska röding och öring, inte heller köra skoter på samma sätt, säger Micael Bredefeldt.

Kommer det att finnas isvägar?

– Nej, isbanan runt Luleå kommer nog inte att finnas kvar. Visst kommer vi ha snö, men under en mycket kortare period. Vid kusten kanske det handlar det om två månader mindre snö.

Det förändrade klimatet påverkar en rad olika områden och sektorer i samhället. Några exempel är kommunikationer, bebyggelse, naturmiljö samt människors hälsa.

– Om vi tar vägarna till exempel. Häruppe har man ju använt snön och isen som en skyddande faktor. När inte det skyddet finns längre så kommer slitaget på vägarna att öka. Man får sämre vägar och kostnaderna ökar. I och med att det blir varmare kommer dessutom skogsvägarna få sämre bärighet, det kommer att bli svårare att färdas på vägarna, säger Micael Bredefeldt.

Han berättar vidare om andra allvarliga konsekvenser.

– Dricksvattnet kan påverkas negativt. Ökade nederbördsmängder, risken för översvämningar samt ökade temperaturer gör att det kan komm in oönskade bakterier i vattentäkter. Det blir svårare att behandla vattnet och riskerna ökar. Människors hälsa kan också påverkas negativt. Ett mildare klimat gör ju att arter som inte tidigare kunnat etablera sig i Norrbotten kan göra det.

Som?

– Som fästingar eller olika typer av parasiter som har klimat-inflyttade djur som värddjur.

Bebyggelse och byggnader är ett annat område som kommer att drabbas rejält av klimatförändringarna – om inte anpassningar görs redan nu.

– Risken för olika typer av kraftiga regn kan öka rejält, det måste man vara medveten om när man planerar bebyggelse. Det måste finnas en struktur som kan ha hand om vattenmängden, annars riskerar det rinna ner i lågt liggande fastigheter. Bostäder, lager, garage kan påverkas. Det jobbar vi väldigt mycket med tillsammans med kommunerna. Mitt jobb är inte bara att informera kommunerna, jag bevakar också deras arbete och deras planläggning. Så att det inte byggs i områden som hotas av översvämning till exempel.

Micael Bredefeldt poängterar dock att kommunerna tycks ha förstått allvaret med klimatförändringarna och påbörjat arbetet för att anpassa sig.

Även när det gäller djur- och naturliv i Norrbotten kommer stora förändringar att ske i takt med klimatförändringarna.

– Jordbruk, skogsbruk, fiskeliv, rennäring och friluftsliv kommer att påverkas kraftigt på grund av det nya klimatet. Vissa näringar kanske till och med drar nytta av det nya klimatet, som en ökad produktion i skogsbruket. Men då kanske det sker på bekostnad av andra näringar, som till exempel rennäringen. Det är komplext och man behöver komma överens om hur man ska hantera nya förhållanden, säger Bredefeldt.

Dessutom kommer en hel del arter att försvinna.

– Vi ligger ju på gränsen till Arktis och är en del av det arktiska området. De djurarter som är specialiserade här kommer inte att ha förmåga att leva kvar.

Som vilka?

– Allt från insekter till fiskar, gnagare, rovdjur och växtlighet. Det är ju inte fråga om någon liten fjällsippa som inte klarar att fortsätta växa. Det är stora områden som kommer att påverkas.

Micael Bredefeldt säger att han känner en viss oro för de framtida klimatförändringarna, men påpekar att det finns andra platser i världen som kommer att drabbas betydligt hårdare än Sverige och Norrbotten.

– Människan är oerhört anpassningsbar. Vi lever i det varmaste klimatet på jorden och vi lever i det kallaste klimatet. Vi här i den välbärgade delen av planeten kommer att klara oss i det nya klimatet. Men det finns ju områden som påverkas oerhört starkt, som låglänta utvecklingsområden som till exempel i Sydostasien där det verkligen bor utsatta människor. Det är många också storstadsområden som kan komma att påverkas av både höjd havsnivå samt klimatförändringar. Globalt så kommer det mänskliga lidandet att öka och det känns ju sorgligt, säger han.

Framtiden

Här är några sätt klimatförändringarna kan komma att påverka Norrbotten innan seklet är över:

Varmare, mildare klimat.

Kortare, snöfattigare vintrar.

Mer regn.

Längre växtsäsong.

Ökad risk för erosion, skred och ras.

Sämre, mer sårbara vägar.

Ökad risk för översvämning.

Sämre dricksvatten.

Tillväxt av tall, gran och björk.

Fiskerinäring: Varmvattenarterna ökar (abborre, gädda, gös, karpfisk) på bekostnad av kallvattenarternas (röding, lake, nors, siklöja, sik, harr, lax, röding).

Rennäringen: Varmare och blötare vintrar kan innebära ökade problem med is och skare vilket påverkar renens förmåga att nå föda.

Friluftsliv: Under slutet av seklet kan vinterturism komma att utövas endast i norra Lappland. Ett sammanhängande snötäcke i mer än en månad återfinns bara i norra och mellersta Norrlands inland.

Smittspridning: Mildare vintrar innebär att smittspridande arter överlever i större utsträckning, som till exempel fästingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om