"Det man är ute efter är skaparglädjen"

Vad som händer när sätter ett helt gäng slöjdlärare i samma lokal? Inspirationen flödar och sågen glöder.

Teamwork. Kollegorna Therese Sandsten och Katarina Mäkipiha jobbar på Nya Läroverket i Luleå.

Teamwork. Kollegorna Therese Sandsten och Katarina Mäkipiha jobbar på Nya Läroverket i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-10-31 18:14

Årets upplaga av Craft:Week är i gång på Sunderby Folkhögskola och i vanlig ordning lockar den konst- och hantverksintresserade människor i alla åldrar.

Nytt för i år är satsningen på slöjd. Under två dagar får länets slöjdlärare – i textil, trä och metall – chansen att samla information och inspiration.

– Det är 36 stycken slöjdlärare med. Vi kunde inte ta emot fler och har fått säga nej till jättemånga, säger Helena Löfgren som är arrangör.

– Det är väldigt populärt så vi får se om vi kan utveckla det på något vis till nästa år, kanske köra fler grupper, säger hon.

Slöjdlärarna deltar i både föreläsningar och workshops. När vi är på plats instrueras de av slöjdaren och skribenten Jonatan Malm samt textilkonstnären och pedagogen Lina Sofia Lundin.

De får bland annat i uppgift att skapa konst ur trädgrenar.

– Tanken var att jag skulle göra en fågel, men vi får väl se vad det blir, säger Therese Sandsten som till vardags är textillärare på Nya Läroverket i Luleå.

Hon har höga förväntningar på de olika programpunkterna under Craft:Week.

– Jag vill framför allt bli inspirerad, både för egen del men även när det gäller saker man kan göra med eleverna.

Är det roligt att träffa andra slöjdlärare från länet?

– Ja, det är det. Det är alldeles för få såna här tillfällen. Jag började jobba 2002 och sedan dess har jag aldrig varit på något sånt här som har med slöjden att göra, säger hon.

Hemslöjdskonsulenterna Karin Gradin och Pia Jägstrand har tillsammans med Maria Fagerlund från Nämnden för hemslöjdsfrågor gjort det övergripande upplägget för tvådagarsutbildningen.

– Det handlar om slöjden i samhället, slöjden utanför skolan, slöjden som hållbarhetsprincip. Det är olika aspekter av slöjden, säger Karin Gradin.

De säger att slöjd ännu är på modet.

– Det har den varit i ganska många år nu. Det är populärt att göra saker med händerna. Det har alltid funnits ett stort intresse bland människor att göra själv, på alla möjliga sätt, säger Pia Jägstrand.

Rolf Öhman är trä- och metallslöjdlärare på Björkskataskolan i Luleå. Han sitter och täljer på något som ska bli en kniv som växer upp ur en stam.

– Det blir en sån där "bord-piece". Råmaterialet är kvar i sin form, sen genom att använda en täljyxa och en kniv så blir det en jättefin kniv, säger han.

Han är nöjd med utbildningen hittills.

– Det är riktigt bra nätverkande när man får träffa andra. Sen är det lite mer inspiration till yrket, det saknas alltid.

Rolf Öhman menar att slöjden behövs i det moderna samhället, om än något anpassad.

– Det är förändrade tider, allt ska ju digitaliseras. Allt vi gör i dag ska ut på nätet, så är det. Men det traditionella får inte försvinna. Det ska finnas utrymme för båda.

Upplever du att det är populärt med slöjd bland skoleleverna?

– Ja, både och. Allt rör sig med tiden. Man får helt enkelt anpassa det till ungdomarna, så att det blir bra och så att det känns som att de får ut någonting av det. Det man är ute efter är ju skaparglädjen, det de har i händerna och konsten. Den där glädjen när de har lyckats, den vill man få fram, säger Rolf Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om