Det lilla huset där alla sitter i styrelsen

Hermelinen är en av Luleås minsta bostadsrättsföreningar. Huset ligger på Hermelinsgatan och har bara fem lägenheter. Här sitter alla lägenhetsägarei styrelsen.

Fotograf: Lennart Jönsson

Fotograf: Lennart Jönsson

Foto:

Luleå2007-04-17 00:00
- Inflytandet är stort. Alla tar del i besluten om huset. Dessutom bestämmer var och en vad de vill göra i sin egen lägenhet, säger Ingela Lidström.

I huset bor tre familjer och två singlar. Bland dem finns två pensionärer, en nyfödd baby och unga människor i karriären i åldrarna däremellan.

Huset ombildades förra året från hyresrätt till bostadsrätt. Fd fastighetsägarna Bengt och Ann-Marie Erlandsson följde själva med på köpet. De ägde huset men sålde och är nu vanliga medlemmar i bostadsrättsföreningen.

- Vi började bli gamla och ville dela ansvaret. Att erbjuda huset till hyresgästerna var vårt första alternativ, säger Anne-Marie.

- Vi har bestämt oss att bo kvar. Det är bekvämt och centralt, säger hon.



Huset ligger vid Loet. Mer centralt är svårt att få det.

- Att boendet är både rymligt och centralt är viktigt för mig. Just nu är det här perfekt. Jag har bott här i sex år och trivs. Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt var ett bra steg, säger Ingela Lidström.

Hon satte igång med att helrenovera sin lägenhet, en 2,5 rummare på 93 kvm. Den har nu fått modern, sparsmakad stil. Renoveringen har lyft fram detaljer från husets gamla karaktär och personlighet.

- Återhållen inredning ger detaljerna en chans att sticka fram. Jag gillar huset för dess charm, säger hon.

Ann-Marie och Bengt Erlandsson har engagerat sig mycket i historien. En författare har bott här, Kerstin Bergström, numera bosatt på Seskarö. Hon har skrivit en bok, Parkeringsplatsen, som handlar om huset. Titeln syftar på omgivningarna, som under hennes uppväxt stod tomma. I dag omges huset av mäktiga grannar. Huset ligger mitt emellan polis och åklagare och de nya höghusen på Kungsgatan. Byggkranar lyfter fram nya bostäder i kvarteren intill

När det här huset byggdes, 1929, fanns ett bageri i källaren. En av de forna lägenheterna i bottenplanet var brödbutik. Den blev så småningom en etta när bageriet stängdes.

Erlandssons söner köpte huset 1985 och helrenoverade åren efteråt. När Bengt och Ann-Marie flyttade in 1995 gjorde de om, tog bort en vägg och nu blev den forna brödbutiken både vardagsrum och sovrum. Dessutom har de bageriet i källaren som gillestuga i ett etage en trappa ned i lägenheten. Hela lägenheten är på 200 kvm.

- Vi trivs, säger Ann-Marie.



Tidigare fanns en bastu till lägenheten. Där har en vägg byggts för, och bastun är nu gemensam och tillgänglig för alla i huset, liksom tvättstuga och förråd i källaren.

Det finns fler gemensamma tillgångar och åtaganden. Utomhus finns en carport och en cykelbod. En liten trädgård är uteplats och ligger i eftermiddagssol.

Högst upp i trapphuset finns en ännu outnyttjad tillgång, en takterrass. Den är nästa gemensamma objekt att ställa
i ordning som punschveranda. Det har talats om inglasning. Styrelsen lär få ärendet på sitt bord.



Gräsytan och trappstädningen hjälper alla till med. Viss administration och skötsel köps externt, bland annat genom HSB. Snöröjningen köps också externt.

- Vi tycker att det är viktigt att ha en bra ekonomi i föreningen. Det ska finnas utrymme att leja för det som vi i inte kan, vill eller hinner göra själva, säger Ingela Lidström.



Ekonomiskt blev boendekostnaden ungefär som hyran var innan ombildningen.

- Skillnaden är att vi nu äger och bestämmer själva, och har en tillgång med ett bra marknadsvärde den dag någon av oss vill flytta och sälja, säger Ingela Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!