"Det känns som syrebrist"
Huvudvärk, rinnande ögon och en känsla av syrebrist. Allt sedan ombyggnaden 2003 har personalen vid Gammelstads badhus mått dåligt av luften i simhallen. Nu sänks temperaturen i vattnet för att minska halten av gasen trikloramin som förorsakar problemen.
De anställda i badhuset i Gammelstad har mått dåligt allt sedan badhuset öppnade efter renoveringen 2003. Foto: Göran Ström
Foto: Göran Ström
- Det har varit allt ifrån huvudvärk till rinnande ögon och panikkänslor på grund av att det känns som om man får syrebrist. Dessutom har vi känt en fruktansvärd trötthet, berättar badmästare Jonas Andersson.
Retande gas
Problemet visade sig bero på höga halter av trikloramin. Det är en retande gas som bildas när det virvlar runt föroreningar av urinämnen och smuts från kroppen
i klorerat vattnet.
Trikloramin finns i badhus över hela Sverige, men i Gammelstad har det varit ovanligt mycket. Ingen vet varför just Gammelstads badhus drabbas, men en bidragande orsak kan vara rutschbanan och bubbelpoolen som skapar rörelse i vattnet.
En timme i taget
För att den ordinarie personalen inte ska behöva vistas vid bassängerna i så långa pass har extrapersonal anställts på eftermiddagar och kvällar.
- Vi försöker att inte jobba mer än en timme i taget inne i simhallen. När det uppstår luckor tar vi en promenad för att få frisk luft.
Trots besvären är det ingen
i personalen som har behövt sjukskriva sig någon längre period.
- Bara vid några få tillfällen har någon varit hemma. Det är av hänsyn till börsen och verksamheten som man ändå tar sig till jobbet, säger Jonas Andersson.
Lägre temperatur
I somras justerades ventilationen i badhuset som ett led i att förbättra inomhusklimatet. I höst har dessutom temperaturen i både
luften och vattnet sänkts med en grad.
Tidigare brukade vattnet värmas upp till 32 grader för babysim en gång i veckan, men det görs inte längre och babysimmet har fått flytta till Hertsöns badhus.
Personalen tycker att det känns lättare att jobba nu, men helt borta är problemen inte.
- Det här har tagit alldeles för lång tid, säger huvudskyddsombudet Håkan Andersson.
Redan för två år sedan skrev han till Arbetsmiljöverket, som fortfarande är inkopplat.
- Det är bra att det nu förs en dialog mellan kommunen och Arbetsmiljöverket. Då ställs det krav på kommunen, säger Håkan Andersson.
Tuff miljö att vistas i
Nu väntar en ny mätning.
- Vi försöker hitta varianter för att få inomhusklimatet bra, men man ska komma ihåg att ett badhus är en tuff miljö att vistas
i dagligdags - varmt och med hög luftfuktighet, säger Mikael Wänstedt, avdelningschef vid Luleå kommun.
Har det inte tagit väldigt lång tid?
- Jo, det tycker jag också. Samtidigt är badhus något av det svåraste vi håller på med. Det handlar om tropiskt klimat och vatten som ska renas. Men vi har tagit ett viktigt steg nu och vi ger oss inte förrän det är bra.
Är det någon fara för vanliga badgäster?
- Jag är ju ingen läkare, men jag bedömer det inte så. Som badande vistas man inte så länge i lokalen.
Gästerna kan hjälpa till
Badgästerna kan, understryker han, själva också hjälpa till att förbättra klimatet i simhallarna - genom att tvätta sig ordentligt före badet.
Också huvudskyddsombudet Håkan Andersson poängterar badgästernas roll i förbättringsarbetet.
- Det är viktigt att folk tvättar sig över hela kroppen med tvål före badet och inte har badkläder på sig i duschen. Att bada med kalsonger på är förbjudet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!