"Det känns som att de dödat honom"

NSD kan nu avslöja att den 37-årige mannen som avled i polisarresten i Luleå dog för att han inte fick sitt insulin.
- Det känns som att de har dödat honom, säger pappan sammanbitet.

Mats Eliasson, docent vid Sunderbyns sjukhus och expert på diabetes.FOTO: Kurt Engström

Mats Eliasson, docent vid Sunderbyns sjukhus och expert på diabetes.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-12-24 02:33

NSD har tidigare berättat om dödsfallet i polisarresten i Luleå i augusti. En utredning pågår och två poliser är misstänkta för vållande till annans död alternativt tjänstefel. NSD har besökt den döde 37-åringens föräldrar.

37-åringen hade diabetes sedan han var fem år. Han hade också missbruksproblem. Sedan knappt tre veckor tillbaka hade han varit intagen på ett kommunalt boende för missbrukare.

- Han sökte hjälp för sina problem. Han var här veckan innan han dog. Då mådde han bra och var inte påverkad, berättar pappan vid köksbordet.

Det var den sista gången han och hans fru såg sin son i livet.

Den 25 augusti på morgonen gick 37-åringen ut från boendet. Någon i det näraliggande villaområdet ringde polisen och påtalade att en man som verkade svårt berusad fanns i grannskapet.

En polispatrull åkte ut och hämtade honom.

- Enligt en polis jag pratade med var han inte samarbetsvillig. Men om han hade dåliga blodsockervärden kan det bero på det, berättar pappan.

Återupplivningsförsök
Den 37-årige mannen omhändertogs enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade, och låstes in i arresten på polishuset klockan 8.00.

När han tittades till 13.30 upptäcktes det att han var livlös. Man gjorde återupplivningsförsök i väntan på ambulans och när han kom till Sunderbyns sjukhus gjordes nya försök. Men han vaknade aldrig upp och dödförklarades av läkare.

- Först klockan 15 fick vi reda på vad som hade hänt. Men då var ju allt redan över, säger pappan.

Han är besviken över att ingen från polisen har hört av sig till
honom och hans fru efter sonens död.

- Det enda jag har fått reda på
har jag fått veta genom att
ringa själv - till polisen och till åklagaren.

Diabeteskoma
I intyget från Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska avdelning i Umeå står det att dödsorsaken var diabeteskoma till följd av för höga blodsockernivåer.

- Det står ingenting om några droger. Men polisen verkade resonera som att "det är bara en missbrukare som är drogpåverkad" och slängde in honom i en cell utan att ta reda på om han var sjuk och så fick han ligga där och dö, säger pappan.

Han har pratat med personal på boendet och de uppger att de har ringt till polisen och påtalat att den omhändertagna 37-åringen var svårt diabetessjuk och att hans insulin fanns kvar på boendet.

- Men det verkar inte polisen ha brytt sig om. Nu verkar poliserna mest tycka synd om sig själva. Vi kan inte få vår son tillbaka. Men om polisen inser att de har gjort fel kanske det här åtminstone inte händer igen, säger pappan.

Länspolisledningen har erbjudits att bemöta kritiken.

- Men vi kan inte kommentera det här fallet eftersom en förundersökning pågår, säger Göran Millbert, tillförordnad länspolismästare.

Förvirrat intryck
Mats Eliasson, docent vid Sunderby sjukhus och expert på diabetes, är bekymrad över att en diabetessjuk människa har dött helt i onödan - igen.

- Tyvärr inträffar ju sådana här fall då och då. Det här är mycket tragiskt. Om någon som lider av diabetes plockas upp av polisen borde det vara regel att sjukvårdskunnig personal kollar upp blodsockernivån och att en läkare konsulteras, säger han.

Enligt Mats Eliasson kan diabetessjuka ge ett förvirrat intryck och verka drogpåverkade om deras blodsockernivåer är för låga eller för höga.

- Det är mycket svårt att bedöma. Därför bör sjukvården kontaktas.

Mats Eliasson konstaterar att 37-åringen troligen hade överlevt om han hade fått insulin.

- Om han satt inlåst i fem och en halv timmar är det helt förödande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om