"Det känns som 99"

I söndags fyllde Anna Wallgren på Solbackens äldreboende 100 år. På tisdagen fick NSD komma på besök och fråga hur det känns.- Som att vara 99. Ingen skillnad. Det är bara att följa med.Det är viktigare för henne att berätta att hon är skärgårdsflicka och har det så bra som någon kan ha det.

"Där var jag ung och nu är jag gammal. Vad fint håret var då, nu är det så stelt", säger Anna Wallgren när hon tittar på sin ungdomsbild.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ekman</_Bildtext Fotobyline>

"Där var jag ung och nu är jag gammal. Vad fint håret var då, nu är det så stelt", säger Anna Wallgren när hon tittar på sin ungdomsbild.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ekman</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-10-27 06:00
Vi sätter oss med Anna Wallgren och hennes kompisar runt det festdukade bordet i köket på avdelning Klippan. Närmast Anna sitter Herta Fernberg, 103 år. Men i dag är det Annas dag och det står många vackra blombuketter adresserade till henne på bordet.
- Jag har fått mest blommor och det är vackert. De skulle bara stå lite längre. Jag satte blommor ute på tomten när jag bodde hemma, säger hon.
På Skurholmen
Hon är skärgårdsflicka från Långön i Luleå skärgård. Det framhåller hon flera gånger. Där växte hon upp med tre syskon och mamma.
- Pappa åkte tidigt till Amerika men vi hade det bra med mamma, säger hon.
Hon bildade familj med Knut Wallgren. De bodde i villa på Skurholmen i Luleå och fick två barn.
- Jag har en pojke och en flicka. Peter bor i Småland och Agneta i Kramfors, säger hon.
Har inte ont
Anna Wallgren var hemmafru. Hennes stora intresse har varit handarbete, framförallt virkning. Vi får följa med till hennes rum och där finns mängder av hennes virkningar. Överkastet och den färggranna filten på sängen har hon virkat liksom dukarna och kuddöverdragen.
- Nu när jag skulle ha all tid att handarbeta så ser jag inte att göra det längre. Jag ser inte heller att läsa. Men förutom ögonen är jag pigg och har inte ont någonstans, säger hon.
Naturligt liv
Hon vill inte dela ut något recept på hur man blir så gammal med bibehållen hälsa.
- Jag har bara levt ett naturligt liv med vanlig kost. Jag kan inte säga vad som har varit bäst i livet. Det har varit bra alltihop.
- Goda vänner och inga ovänner, det är något att äga det, säger
hon.
Anna Wallgren är och har va-
rit kyrklig. Hennes bokhylla rymmer många biblar och psalmböcker.
- Jag går i pingstkyrkan med min kompis och det är rullatorn det, säger hon.
Fest alla dagar
Solbackens personal berättar att Anna också går på alla gudstjänster som olika församlingar ordnar på äldreboendet, och på musik- och sångstunder.
- Jag har haft en bra sångröst men nu börjar den bli skrällig, säger Anna.
Hon höjer sitt boende och personalen till skyarna. Hon tror inte att någon människa kan ha det bättre än vad hon har det.
- Här är trevligt och lugnt. Maten är god och jag behöver inte tänka på vad jag ska ha till middag imorgon. All ära till personalen. Inga ovänliga ord får man. Det är fest alla dagar, säger Anna Wallgren - hundra år och två dagar gammal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om