Det var välfyllt i skolans matsal på torsdagen när framtidens skolstruktur skulle diskuteras.
Annica Isaksson, från intressegruppen, har fem barn i sin moderna familj. Ett av barnen går på Svedjeskolan, ett andra på Hertsöskolan.
– Jag vill inte tro att det går att genomföra, säger hon och nämner att partier innan valet gick ut och lovade att satsa på Hertsön.
Men i stället kom utredningen som pekar på en nedläggning av högstadiet, vilket innebär att barnen skulle behöva ta sig till Örnässkolan.
– Det känns nästan som ett hån med sådant här förslag efter de löftena.
Hon pekar bland annat på att skolan har behöriga lärare. Att det är säkert för barnen att ta sig till och från skolan, då det finns gott om gång- och cykelvägar på området.
Vidare på Hertsöandan – som inspirerar, engagerar och förenar.
Även matematikläraren Anders Wikström tog chansen att prata för sin skola.
Han ifrågasatte bland annat de beräkningar som kommunen gjort och vilka konsekvenserna skulle kunna bli om högstadierna på Örnäset och Hertsön slogs ihop.
Han berättade bland annat att han i dag känner kanske 300 av eleverna på Hertsön. Och ifrågasatte starkt om det skulle vara möjligt att klara av 800 – vilket kan bli fallet om skolornas högstadier slås ihop.
– Jag har varit här i sju år, säger han och berättar att han varit lärare i 19 år.
Han har även gjort en tidigare vända på skolan och återvänt.
– Det finns inte utrymme på Örnässkolan, säger han och ifrågasätter om lärare verkligen väljer att undervisa på skolor med elva parallellklasser – vilket det kan handla om i framtiden om det blir en sammanslagning.
Han liksom många andra manade politiker och tjänstemän att besinna sig.
Anders Wikström hoppades också på att de boende får ytterligare en chans att tycka till när det börjar bli dags för beslut.
– En avstämning skulle vara enormt positivt.