"Det känns jättetråkigt"

Ännu en "kvinnoarbetsplats" i Luleå försvinner. 45 anställda, cirka 90 procent av dem kvinnor, drabbas när Eniro lägger ned sin verksamhet i Luleå.Tidigare i höst bestämde SAS och Capgemini att deras kontor i Luleå ska läggas ned. Där mister totalt över 80 personer, de flesta kvinnor, sina arbeten.

Foto:

LULEÅ2009-11-11 06:00
Charlotta Berg, 23, är en av de 45 tillsvidareanställda på Eniros nummerupplysning i Luleå. Där finns också ett 20-tal timanställda.
- Det känns jättetråkigt att det blir en nedläggning. Det är en toppenarbetsplats och vi är väldigt duktiga på att ge kunderna personlig service. Men samtidigt förstår jag givetvis att det är svårt att konkurrera med gratistjänster på internet, säger hon.
Erbjuds arbete på annan ort
Charlotta Berg har arbetat tre år på Eniro i Luleå. Men för närvarande är hon tjänstledig för universitetsstudier och arbetar bara extra.
Alla som sägs upp i Luleå erbjuds arbete om de flyttar till någon av de fyra orter i Sverige där Eniro ska fortsätta med sin verksamhet: Sundsvall, Östersund, Norrköping och Kristianstad.
- Men det är inte aktuellt för mig eftersom jag pluggar, säger Charlotta Berg som inte vet hur många av hennes arbetskamrater som kommer att flytta.
- Ingen aning. Nu måste vi låta det här sjunka in. Vi har ju precis fått beskedet, säger hon efter tisdagens information från företagsledningen.
Löntagarkonsult
- Vi har försökt förhindra en nedläggning. Vi har bland annat haft en löntagarkonsult inkopplad. Men nu är förhandlingarna avslutade. Lönsamheten är dock det inget fel på. Företaget gör en vinst på 30 procent, säger Ola Leander, fackligt ombud för Unionen vid Eniro i Luleå.
- Vi är helt enkelt tvungna att få ned de fasta kostnaderna. Därför lägger vi ned i Luleå och Borås. På de orter vi behåller har vi även annan verksamhet än bara 118118-service. Att ha verksamheten uspridd på flera orter innebär ökade kostnader för ledningsteam och lokaler på varje ort. Vi har tappat mer än varannan kund genom konkurrensen från internet och vi måste göra någonting, säger Pia Tjäder, personalchef på Eniro Sverige.
Enligt henne tar företaget ansvar för personalen.
- De som vill flytta till nytt jobb får flyttbidrag. Den som väljer att stanna kvar kan få bidrag till utbildning med 32 000 kronor. De anställda som hittar nytt arbete under uppsägningstiden kan sluta direkt och får ändå lön under uppsägningstiden och Trygghetsrådet är inkopplat, säger Pia Tjäder.
Ser en ljusning
Den 28 februari stängs Eniros kontor i Luleå.
Eniro är inte den enda kvinnodominerade arbetsplats i Luleå som drabbas. Som NSD tidigare berättat lägger SAS ned sitt försäljningskontor i Luleå med ett 40-tal anställda och även IT-konsultföretaget Capgemini stänger sitt kontor i Luleå med 44 anställda.
- Visst är det tufft för dem som drabbas och den här typen av arbeten i tjänstesektorn är svåra att ersätta. Men samtidigt ser vi en ljusning på arbetsmarknaden i våra senaste prognoser. Antalet varsel minskar samtidigt som efterfrågan på arbetskraft ökar - även inom tjänstesektorn. Så även om det dröjer något år innan det ökade behovet av arbetskraft märks fullt ut så ser det hoppfullare ut nu, säger Göran Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om