"Det kändes som vi sökte ett äventyr"

De inleder sommarlovet med att ta hand om säsongens första stuggäster och besökare på Junkön. "Det är lite som att flytta hemifrån och känna sig vuxen.", säger 16-åriga stugvärden Julia Jonasson.

Ledigheten får de ta när de får möjlighet. Då kan det vara skönt att bara sitta ner och koppla av en stund som här vid populära sevärdigheten Hattkvarnen med utsikt över havet.

Ledigheten får de ta när de får möjlighet. Då kan det vara skönt att bara sitta ner och koppla av en stund som här vid populära sevärdigheten Hattkvarnen med utsikt över havet.

Foto: Jenny Stjernström

Luleå2018-08-11 12:24

Vågorna är någorlunda stilla och solen har valt att träda fram efter flera dagar av regn och daskande vind. Vid Strömören har fritidsförvaltningen sin båt och Helena Holm, som har tagit an uppdraget att jobba som arbetsledare för Luleå kommuns feriejobbare på fyra av öarna i sommar, ska ta en tur. Cirka en halvtimmes båtfärd bort ligger Junkön där 16-åringarna Julia Jonasson och Ebba Karlsson bosatt sig som stugvärdar för de två kommande veckorna.

– I och med att arbetsdagarna är långa och att vi bor här på ön känns det som att man har ett annat ansvar för att allt ska fungera än om man hade gått hem klockan tre, säger Ebba Karlsson, som är van besökare till ön Kluntarna varje sommar men som nu kommer jobba som stugvärd.

Eftersom Ebba och Julia är det första värdparet på Junkön har de fått göra väldigt mycket redan. Allt från att städa ur stugorna, rensa ogräs, sätta upp vollybollnätet till att lära känna både anläggningen och ön.

– En del kanske är vana med att ha en arbetsledare som säger vad de ska göra men vi är våra egna ledare. Här är det upp till oss att få saker gjorda.

Att vara stugvärd innefattar många olika arbetsuppgifter vilket ger dem kunskaper som kan vara bra att ha inför framtiden, berättar dem.

– Det här jobbet handlar mycket om eget initiativ som att städa upp runt anläggningen, ordna tipsrundor till att sköta försäljningen i butiken och direkt när båtar kommer måste vi hälsa gäster välkomna.

Ett trädäck sträcker sig längs hela anläggningen, från hyrstugorna till skärgårdsmuséet, bastun och slutligen till kaféet vid hamnen. Flera båtar har lagt till i kajen och fiskarna hänger till i ena hörnan. Dagsbesökarna från stan har inte kommit och det är en rätt lugn förmiddag för tjejerna. Men så fort arbetstelefonen ringer ska de finnas tillgängliga för gästerna. Den lediga tiden kommer när den kommer.

– Igår till exempel höll jag på att sätta upp vollybollnätet och då var det några som ville köpa korv. Då fick jag släppa allt och gå till kaféet, säger Ebba.

Julia är same och uppväxt i Kiruna. Men sedan familjen flyttade till centrala Luleå har hon saknat stillheten i fjällen. Den har hon återfunnit fast nu i havsmiljö.

– Jag gillar att man bor nära varandra, att det finns möjlighet att grilla på kvällarna, det är jättemysigt. Sedan att vara nära vattnet och se alla djur här på ön. Igår såg jag till exempel harar skutta och det finns fågelbon överallt. Här ute har man inte tid för mobiltelefonen heller. I stan brukar jag lyssna mycket på musik men här behövs inte det för det finns så mycket naturljud från havet och fåglar som kvittrar överallt.

Det var populärt bland ettorna och tvåorna på gymnasiet att söka som feriejobbare i skärgården i år. Kommunen fick in dubbelt så många ansökningar nu jämförelse med i fjol.

– Jag vet i alla fall tre av mina kompisar som sökte men inte fick, säger Julia.

En stark merit var att ha erfarenhet av skärgårds- och båtlivet, vara självständig och anta utmaningar. Men också att söka i par. Om den ena personen har skärgårdsvana kunde den andra personen också vara av intresse. Av alla 24 stugvärdar är det bara ett par som inte känner varandra sedan tidigare.

– Så brukar man ju inte rekrytera i vanliga fall. Men nu ska de ju bo tillsammans i två veckor. Då är det ju bra om man redan vet innan hur man fungerar tillsammans. Sedan kan det ju vara en fördel när de ska bestämma vilken mat de vill ha med. Det blir ju lättare om man är kompisar, säger Helena Holm, arbetsledare för stugvärdarna i sommar, annars turistinformatör på Luleå kommun.

Ebba nämnde om sin erfarenhet av sommarveckor på Kluntarna i sin ansökan och när hon blev kontaktad om att få bli stugvärd önskade hon att få jobba med sin vän Julia.

– Det kändes inte som att vi sökte ett jobb utan mer som ett äventyr. Det här kommre ge oss minnen och erfarenheter för livet, säger tjejerna.

Stugvärd i Luleå skärgård

Under somrarna anställer Fritidsförvaltningen i Luleå kommun gymnasieungdomar i årskurs ett och två som ska vara ansiktet utåt för att bemöta kunder och gäster vid kommunens verksamhet i skärgården.

Antal feriejobbare: 24 stugvärdar och tio reservplatser som två och två arbetar tillsammans.

Öar: Junkön, Småskär och Kluntarna där Junkön är den ön med mest aktivitet i och med skärgårdsmuseet och butiken. På Småskär och Kluntarna finns ingen el utan där körs solenergi för att ladda arbetstelefoner och köksspisen drivs med gasol.

Arbetsuppgifter: Tar hand om gäster, möter upp ankommande båtar. Ansvarar för försäljning vid kiosk/butik samt säsongskort och gästhamnsbiljetter. Ser till att det är städat, och informerar gäster om nödvändig information om anläggningen eller eventuella sevärdigheter på ön.

Arbetsperioderna: Uppdelade på två veckor vardera mellan vecka 25-32 sommaren 2018. Jobbar 90 timmar i två veckor i stället för tre veckor på land.

Lön: 71 kronor i timmen.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om