"Det kan ställa till stora skador"

Saknad av en fettavskiljare kanske låter som en skitsak. Men effekterna kan bli väldigt kostsamma – för både fastighetsägare, miljö, och människor.

Mats Östfeldt kollar avloppet på en restaurang i Luleå för att undersöka hur mycket fett som kommer ut i det kommunala avloppssystemet.

Mats Östfeldt kollar avloppet på en restaurang i Luleå för att undersöka hur mycket fett som kommer ut i det kommunala avloppssystemet.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2015-10-02 17:41

Under fredagen presenterade stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå kommun resultatet av den stora inventering man gjort av 400 livsmedelsfastigheter.

Resultatet: 79 kommunala fastigheter och 102 privata verksamheter saknar eller har underdimensionerade fettavskiljare i sina storkök, restauranger och caféer.

Det kanske inte låter som en stor sak. Men Hendrik Visser, VA-chef på Stadsbyggnadsförvaltningen, berättar att det kan får väldigt stora konsekvenser både på lång och kort sikt.

– Ledningarna är ungefär som kroppens artärer. Blir det en propp så händer det något. I vårt fall blir det översvämningar med fastighetsskador, det rinner ut avloppsvatten i källare, det blir miljökonsekvenser eftersom att det kan pysa ut i naturen. Det är de direkta konsekvenserna, säger han och fortsätter:.

– Alla släpper naturligtvis ut lite fett i de vanliga hushållen. Men våra ledningar och hela reningsprocessen är dimensionerande för det. Men de är inte gjorda för större verksamheter och större mängder.

Och för fastighetsägarna kan det också bli en dyr historia.

– När vi ser att någon släpper ut något och vi kan lokalisera det till en viss fastighetsägare går vi på fastighetsägaren och debiterar dem för den konstad som utsläppet har orsakat. Vi har även möjlighet att stänga av vatten för den fastigheten, men det gäller bara om det är en industrifastighet.

Hendrik Visser berättar att kommunen redan har påbörjat arbeten med att installera avskiljare sina fastigheter, som fått bakläxa vid inspektionen, och att de privata fastighetsägarna har fått rekommendationer hur de ska göra för att åtgärda sina brister.

– Vi pratar om fastigheter som förbereder mer än 25 portioner mat per dag. Så vi försöker sätta in vår insats mot de större verksamheterna, det här är inte riktat mot hushåll och mindre verksamheter, säger Visser.

Han förklarar också att problem med stora mängder fett i avloppssystemet har blivit mer akuta under de senare åren.

– Vi har sett två faktorer som påverkar att det är mer fett i ledningarna. Den enda är livsstilen och dieten hos folk. Man äter mer fett nu en förr. Det andra är att tvättmedlen har blivit mer miljövänliga och det innebär att det inte spolar rent i ledningarna på samma sätt som förr. Det är en teori vi har, säger han.

Dessutom kan personalen på kommunens pumpstationer och reningsverk fara illa.

– I nedbrytningsprocessen av fettet som sker på de här platserna bildas svavelväte och det är väldigt farligt att andas in. Så det är ett arbetsmiljöproblem för vår personal också, säger Visser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om