"Det kan inte bli mycket värre"

SSAB fortsätter att gå med förlust. Under sista kvartalet 2012 uppgick stålföretagets förlust till 842 miljoner kronor. Nu sneglar man mot grannen i öster. - Visst finns det delar på jorden där det är mer hoppfullt än i Europa, säger Stefan Enbom, platschef i Luleå.

SSAB fortsätter att gå dåligt.

SSAB fortsätter att gå dåligt.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-02-08 20:39

SSAB redovisar en förlust före skatt på 842 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 98 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Omsättningen uppgick till 8 354 miljoner kronor, jämfört med 10 898 miljoner kronor ett år tidigare.

Besviken
Stefan Enbom är besviken på företagets svaga siffror. Speciellt med tanken på att de besparingsåtgärder som skett i Luleå slagit väl ut.

- Det har varit det bästa kvartalet någonsin när det gäller att köra kostnadseffektiv produktion, säger han.

- Att vi då hamnar i läge där firman förlorar så mycket pengar känns tråkigt.

"Intäkterna måste öka"
Enligt Stefan Enbom kommer SSAB i Luleå fortsätta att effektivisera verksamheten. Dessutom kommer verksamheten fortsätta att gå på 80 procent resten av året ut.

- Huvuddelen för SSAB är att sälja mer volym till bättre pris. Det är nyckeln till att vi ska komma upp på banan igen, säger han.

Arbetstidsförkortning. Sänkta kostnader för servicetjänster. 100 anställda har fått sluta. Stefan Enbom menar att det inte går att göra mycket mer på kostnadssidan.

- Det gäller att öka intäkterna. Här i Luleå kan vi bara fortsätta ha en stabil produktion med bra kvalité så det underlättar för säljkåren att sälja vårt stål, säger han.

De två huvudanledningarna till företagets kräftgång är ett Europa i kraftig lågkonjunktur samt en stark prispress från konkurrenter.

Är botten nådd nu?
- Det känns att vi bottnat ur nu. Det kan inte bli mycket värre än nu. Men hur och när är svårt att säga.

Företaget ser en ökad efterfrågan på andra marknader. Bland annat börjar Sydamerika och USA att bli stabilare. Ryssland är också en växande marknad där företaget har stora förhoppningar inför framtiden.

- Vi satsar hårt på Ryssland. Så visst finns det delar på jorden där det är mer hoppfullt än i Europa, säger Stefan Enbom.

SSAB:s delår i siffror

Kvartal 4, 2012Kvartal 4, 2011
Omsättning 8 354 10 898

Rörelseresultat - 665 50

Resultat före skatt - 842 - 98

Resultat per aktie - 0:70 kronor - 0:23 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om