"Det kan blir väldigt tufft"

I gymnasieskolan i Luleå finns omkring 217 elever som har ansökt om asyl. En majoritet av dessa har inte fått sina ärenden avgjorda än och därmed berörs de inte av lagändringen för närvarande.

Tuffa krav. Jessica Karlström är projektledare för nyanländas lärande inom gymnasieskolan i Luleå. Hon konstaterar att skolsituationen är tuff för många av de unga asylsökande.

Tuffa krav. Jessica Karlström är projektledare för nyanländas lärande inom gymnasieskolan i Luleå. Hon konstaterar att skolsituationen är tuff för många av de unga asylsökande.

Foto:

Luleå2017-06-01 07:00

I gymnasiet i Luleå går i dag 130 elever vars asylansökningar ännu inte har prövats av Migrationsverket och det måste först ske innan en ansökan om uppehållstillstånd för att gå färdigt gymnasiet ens kan vara aktuell.

– Det är viktigt att komma ihåg att lagstiftningen i grunden är något positivt, den öppnar ju upp för nya möjligheter för vissa asylsökande. Men vi måste komma ihåg att den berör förhållandevis få elever, säger Stefan Wikén, utvecklingsledare för gymnasieskolan i Luleå.

Jessica Karlström är projektledare för nyanländas lärande inom gymnasieskolan i Luleå och hon konstaterar att förutsättningarna för nyanlända att ens kunna ta sig in på ett nationellt gymnasieprogram varierar kraftigt och att omkring åtta-tio procent lyckas med det innan de har hunnit fylla 19 år. Om de beviljas uppehållstillstånd för studier har de rätt att fortsätta studera tills de fyller 25 år, men de måste skriva in sig på ett nationellt program hösten då de fyller 19.

– För en del blir det ett moment 22, många av våra elever har traumatiska upplevelser med sig i bagaget, 40 procent av de som går språkintroduktion har noll till två års skolgång. Sedan ska de fixa att få betyg i åtta-tolv ämnen och lyckas ta sig in på ett gymnasieprogram med ett betydligt lägre meritvärde än de som har genomgått hela grundskolan.

Jessica Karlström konstaterar att även om relativt få berörs av lagändringen i detta nu kommer den att få betydelse för fler framöver.

– De som anländer nu och skrivs in i skolan berörs ju i allra högsta grad.

Hon förstår att lagändringen också kan skapa frustration hos elever som redan är under stor press.

– De kan bli stressade över att de måste bli färdiga med språkintroduktionen och ta sig in på gymnasiet snabbt. Om det målet också är kopplat till om de får stanna i Sverige eller inte så blir det ju väldigt tufft för dem.

Jessica Karlström betonar att det absolut finns möjligheter även för dem som inte blir antagna till ett nationellt gymnasieprogram.

– Det finns möjlighet att bygga broar vidare till vuxenutbildning och folkhögskola för de som inte kommer in på gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om