Det här ska du inte skänka till välgörenhet

Trasig elektronik, udda skor eller Nationalencyklopedin i samtliga delar från 1984? Glöm det om du vill göra en god gärning med din återvinning.

Återvinna eller släng? Ja, det är frågan. Myrorna har gjort en lista över vad som hör hemma i soporna och vad som kan få ett nytt liv.

Återvinna eller släng? Ja, det är frågan. Myrorna har gjort en lista över vad som hör hemma i soporna och vad som kan få ett nytt liv.

Foto: Magnus Andersson

Luleå2017-09-06 13:39

Har du rensat ur garderober, förråd och garage i sommar? Kanske åkt med säckar och påsar till en klädinsamling? Butikskedjan Myrorna tar emot begagnade prylar och säljer dem vidare. Delar av vinsten går till välgörande ändamål. Men det har visat sig att många välgörenhetsorganisationer anser att folk lämnar in alltför mycket som inte kan säljas vidare och återbrukas– rent skräp med andra ord.

– Här har vi en uppgift, att lära de som skänker vad de ska tänka på. För en sak är säker: Vi är helt beroende av de gåvor som skänks till oss och vi vill inte skrämma bort våra givare, säger Emma Enebog, hållbarhetschef hos Myrorna, i ett pressmeddelande.

För att förenkla för alla som vill skänka har Myrorna gjort en lista över vad som är okej- och vad som istället bör slängas i soporna eller på återvinningsstationen.

1. Se till att det du skänker är rent och torrt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du skänker textilier. Släng aldrig textil i soporna, en trasig tröja kan återvinnas.

2. Knyt ihop påsen som du lämnar dina gåvor i.

3. Packa noggrant, ömtåliga saker behöver tåla transporter. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är en god idé.

4. Knyt alltid ihop skosnören eller fäst ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop. Udda skor går inte att sälja.

5. Testa att elektroniken du skänker fungerar. Trasig elektronik hör hemma på återvinningscentralen.

6. Ska du skänka leksaker? Tänk på att äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på återvinningscentralen – inte ges bort. På kemikalieinspektionen hittar du till exempel bra information.

7. Lämna alltid dina gåvor på anvisad plats. Släng till exempel inte hårda prylar i textilboxarna, och ställ aldrig dina påsar utanför en stängd butik.

8. Det du skänker måste tåla att transporteras. Möbler av låg kvalitet gör tyvärr sällan det, så som bokhyllor av spånskivor.

9. Ingen vill köpa uppslagsverk 2017. Lägg dem i pappersåtervinningen, tack.

10. Det du skänker måste vara komplett, till exempel så går det inte att sälja ett pussel som saknar bitar eller en kaffebryggare utan glaskanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om