I september 2021 presenterades Josefin Bennet-Kjellsson som ny affärsutvecklare för stads- och centrumutvecklingen. Hennes projekt vid Luleå business region sträcker sig fram till februari 2023 och en av de första sakerna hon tog tag i var att genomföra en nulägesanalys med fokus på handeln i stadskärnan.
– Arbetet har stått still sedan 2019 då Luleå Näringsliv och Visit Luleå slogs ihop och bildade Luleå Business region. Det har varit två år sedan man fokuserade på de här frågorna och vi har även haft en pandemi, säger Josefin Bennet-Kjellsson.
Tyngdpunkten har legat på att kartlägga vad som inte är bra i dag och vilka utmaningar näringsidkarna har och intervjuer har mynnat ut i fem fokusområden. Det handlar om tillgänglighet och trygghet, platsen, alternativa handelsplatser, samverkan och kompetensförsörjning.
Tillgängligheten är en konstant aktuell fråga.
– Näringsidkarna får höra från sina kunder att de inte tycker att stadskärnan är lättillgänglig och att det är brist på parkeringar samt att avgifterna är höga. Det finns p-platser i Luleå men de är inte direkt utanför dörren till butiken, säger Josefin Bennet-Kjellsson.
Skyltningen i centrum är också en sak som näringsidkarna tagit upp i intervjuerna. Den upplevs som ouppdaterad, bristfällig och knapphändig.
– I nulägesanalysen framkommer det att det kan vara svårt att orientera sig. Besökare utifrån kan uppleva att det är svårt att hitta rätt, säger Josefin Bennet-Kjellsson.
På trygghetssidan finns också förbättringspotential. Näringsidkarna upplever att det finns grupper, exempelvis ungdomsgäng, som gör att de som jobbar i centrum och besökarna känner obehag. Varierande öppettider och tomma lokaler, som kan ge intryck av en spökstad, anses också vara ett problem. Generellt sett anses inte stadskärnan vara estetiskt attraktiv.
Alternativa handelsplatser som exempelvis e-handel och Storheden var det vanligaste svaret när det kommer till utmaningar handlarna ställs inför. Luleås stadskärna är inte ensam om att kämpa med denna typ av konkurrens.
– Det finns utmaningar. Det finns en trend som visar att det läggs större vikt på att utveckla stadskärnorna som mötesplats och kanske inte just handel i huvudsak, säger Josefin Bennet-Kjellsson.
Hon lyfter fram några platser i stadskärnan som är passande mötesplatser, Norra- och Södra hamn exempelvis, men just nu är det ganska utspritt.
– Vi har visserligen ett torg men Luleå saknar den givna mötesplatsen. Storgatan är ganska lång, nästan en kilometer, och det är ett utspritt område. Stadsparken tycker jag är fantastisk men just den givna mötesplatsen saknas, säger Josefin Bennet-Kjellsson.
Samverkan lyfts också fram som ett område där det finns att göra. Analysen visar att näringsidkarna saknar ett forum där aktörerna inom centrumhandeln kan samverka. Josefin Bennet-Kjellsson vill själv gärna fortsätta vara en del i utvecklingen av stadskärnan.
– Såklart vill jag fortsätta, detta är jätteviktiga frågor. Jag har jobbat med de här frågorna i 4 år och tycker det är roligt och varierande, säger hon.
Det är många aktörer som ska ingå i en samverkan men från Luleå Business Region är budskapet tydligt att de vill bidra framöver.
– Det vi diskuterar nu är formen men att vi kommer jobba vidare med centrum är klart, säger Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region.