Det här gäller i Luleås skolor

Enligt skollagen ska grundskolan vara kostnadsfri.Trots det uppmanar skolor barn att ta med både frukt och utrustning till olika aktiviteter.

Inte frivilligt. "Skolan ska inte organisera utifrån att man frivilligt ska ta med saker som sen inte blir frivilligt då alla tar med", säger Carina Sammli (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Inte frivilligt. "Skolan ska inte organisera utifrån att man frivilligt ska ta med saker som sen inte blir frivilligt då alla tar med", säger Carina Sammli (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2017-09-19 17:30

I skollagen står också att det är tillåtet att ta ut en ringa avgift. I Luleå kommun har dock barn- och utbildningsnämnden tagit begreppet ett steg längre och valt att definiera vad en ringa avgift är.

- Det ska inte finnas någonting man måste ta med sig till skolan annat än det man får på sitt försörjningsstöd. Så kläder, baddräkt och utekläder är okej. Det ska inte vara obligatoriskt att ta med skidor, cykel, frukt eller matsäck. I så fall måste skolan organisera sig på ett annat sätt.

Carina Sammeli är väl medveten om att det finns skolor som säger till föräldrarna att de går bra att ta med en frukt, men att det inte är ett måste.

– Det är inte så det är tänkt att det ska fungera. Förväntas man ha fruktstund då ska skolan stå för frukten, ska alla åka skidor då ska skolan stå för skidorna. Men man ska inte organisera skolan utifrån att man frivilligt ska ta med saker som sen inte blir frivilligt då alla tar med.

Samtidigt finns det föräldrar som anser att deras barn måste ha en frukt för att orka med skoldagen. Enligt Carina Sammeli kan de i så fall äta den på rasten.

– Man kan inte förbjuda någon att äta frukt då.

Om försörjningsstöd

Den som lever på försörjningsstöd lever på existensminimum.

Tillsammans med skäliga kostnader för vissa andra behov avgör riksnormen nivån på försörjningsstödet.

Räkneexempel:

En ensamstående förälder med två barn i åldrarna 4-6 år samt 7-10 år beviljas 8 720 kronor. (då är inte lunch inräknat på veckodagarna för 4-6 åringen.) Pengarna ska räcka till livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror, dagstidning, telefon, tv-avgift.

Sambopar med tre barn i åldrarna 4-6 år, 7-10 år samt 11-14 år: 14.340

Utöver riksnormen går det att få hjälp med skäliga kostnader så som: boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring, fackavgifter, läkarvård, receptbelagda mediciner och tandvård.

Det förekommer att försörjningsenheten i Luleå kommun får förfrågningar om bidrag till utrustning för aktiveter i skolan så som skidor och skridskor.

Källa: Socialstyrelsen och Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om