Det här är "Teach for Sweden"

Stiftelsen Teach for Sweden blickar norrut. De har en kandidat i Luleå, men ambition att finnas på fler platser.

Ida Karlberg-Gidlund, verksamhetschef för stiftelsen Teach for Sweden.

Ida Karlberg-Gidlund, verksamhetschef för stiftelsen Teach for Sweden.

Foto: Pressbild

LULEÅ2017-02-23 19:20

Det finns för få lärare i Sverige. Det anser stiftelsen Teach for Sweden och de jobbar med att rekrytera personer med annan akademisk bakgrund som kompletterar sina ämneskunskaper med en lärarutbildning.

– I svensk skola är elever bland annat beroende av sin mamma och pappas utbildningsbakgrund för hur det ska gå i skolan. 2016 var det 16,9 procent av niorna som saknade betyg och kunde därför inte söka in till gymnasiet. Det är en enorm resurs som Sverige behöver, utan gymnasieutbildning ökar risken för utanförskap arbetslöshet. Vi vill vara med och arbeta för att alla elever, oavsett bakgrund ska komma in på gymnasiet, säger Ida Karlberg-Gidlund, verksamhetschef för stiftelsen.

Stiftelsen samarbetar med kommuner och friskolor - en student som efter en urvalsprocess antas, får ett arbete på en skola. Den skola som lärare får jobb på är alltid en med stora utmaningar, och skolor med störst behov av skickliga lärare, säger Kalrberg-Gidlund.

Studenten, eller kandidaten som de betecknas i Teach for Sweden, går universitetsutbildningen kompletterande pedagogisk utbildning, KPU. Genom Teach for Sweden får de dessutom en ledarskapsutbildning.

Grunden för att lyckas som lärare enligt Teach for Sweden är ett bra ledarskap.

– Det är fastslaget att ledarskapet är avgörande för att åstadkomma förändring i klassrummet och för att få eleverna att växa. Vi tror också att fokuseringen på ledarskapet också attraherar personer till att kliva på lärarutbildningen. Att vara lärare handlar om att leda eleverna till målen.

Teach for Sweden, på svenska "Lära för Sverige" finansieras av privat och offentlig sektor den till största finansiären är utbildningsdepartementet. För 2017 får man 10 miljoner kronor av departmentet. De har ett hundratal lärare under utbildning eller som genomgått den, utvalda av 1000 sökande.

Förutom i storstäderna finns Teach for Sweden i Luleå. Till hösten ska Boden också samarbeta med stiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!