”Det här är riktigt grymma graffitimålare”

Luleås subkulturer kommer fylla väggarna i tunneln under Varvsleden. Bland annat avslöjas målarnas hemliga ”Hall of fame” i Luleå. På onsdagen kom färgen tillbaka efter kommunens olyckliga sanering.

IMPONERAD. Projektledaren Tobias Barenthin Lindblad från Stockholm är imponerad över graffitimålarna i Luleå. ”De är grymma” menar han

IMPONERAD. Projektledaren Tobias Barenthin Lindblad från Stockholm är imponerad över graffitimålarna i Luleå. ”De är grymma” menar han

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-11-04 18:34

– Otroligt. Vackert. Fantastiskt. Det har vi fått höra enda sedan vi började måla idag. Varenda person som passerat i tunneln har stannat och titta. Alla har sagt hur fel det var att att bort det gamla och hur bra det blir nu, säger Tobias Barenthin Lindblad.

Han är projektledare för den nya utsmyckningen av tunneln under Varvsleden, där gammal klassisk Luleågraffiti sanerades bort förra året. Han är van vid Stockholms graffitivärld där nolltoleransen mot konstformen sedan länge gällt.

Han är imponerad över det han ser i Luleå när målarna Katt Skarin, Fabian Linna och Anton Backe fyller väggen.

– Det här är riktigt grymma målare! Jag behöver inte göra något, bara stå och titta på. Det finns många duktiga här, säger han.

Motiven är hämtade från Luleås subkulturer. Men också från fablernas värld. Djur kan alla relatera till menar Tobias Barenthin Lindblad.

– Vad är speciellt för Luleå? Vi vill också ta upp saker om Luleå som kanske inte är så kända. Men vi kom fram till att det var roligare att teckna djur än människor. Det som gör Banksy (känd gatukonstnär reds. anm.) så populär så är det att han är hemlig. Samma med djur. Börjar man med människor så funderar alla genast vem det är, säger han.

Katt Skarin drar upp linjerna till en industrimiljö. Där avslöjas en annan hemlighet i Luleå.

Läs mer: Kommunen - Saneringen var ett misstag

– Det är ett ställe som vi kallar ”LKAB-famet” på Svartöstadsberget där LKAB var förut. Där är en stor vägg där man målat graffiti väldigt länge. Det är som ett litet Mecka för graffitin, säger Fabian Linna i en paus från målandet.

Han beskriver hur han i nästa steg kommer ta sig an en gädda i huvtröja.

– Vi gör allting med lite street, säger Fabian Linna.

En äldre man stannar med sin cykel och beundrar målarna. Han är glad att blir nya målningar och han har länge varit förbannad att den gamla graffitin tvättades bort. Han vänder sig och frågar vad som kommer hända på den motstående väggen i tunneln.

– Ingenting! Det är typiskt Luleå kommun att snåla in, säger han innan han vandrar vidare med sin cykel.

Fabian Linna tror att mer graffitin kommer lyfta Luleå.

– Det är skithäftigt med graffiti. Ta stora städer som Berlin och Lissabon där det är graffiti överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om