När debatten i fullmäktige, som hölls i lilla salen i Kulturens hus, avslutats hade allting gått exakt som det förutspåddes.
* En folkomröstning om skolstrukturen ska hållas den 8 november. 27 ledamöter sade ja till folkomröstning, vilket är mer än den tredjedel som krävdes (61 ledamöter totalt).
* Socialdemokraternas och Moderaternas förslag till frågeställning gick igenom med siffrorna 34–26. Det förslag som det ställdes mot var att säga ja eller nej till folkinitiativets alternativ 1 (se nedan).
Så här kommer formuleringen att lyda:
Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.
Alternativ 2: Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.
Argumenten kan ni sedan tidigare. Kommunalrådet Lenita Ericson (S) höll kvar partiets kurs men signalerade samtidigt större lyhördhet.
– Vi står upp för att det krävs förändring men det finns också saker vi behöver göra bättre, sade hon.
Flera av oppositionspartierna satte hårt tryck på S och M när det gäller om partierna tänker respektera resultatet av folkomröstningen, eftersom den bara är rådgivande.
– En sak i sänder. Nu får vi se hur medborgarna behandlar det här först så tar vi ställning till resten sedan, svarade Ericson.
Aggressivast var Liberalerna, som tvingade upp Moderaternas gruppledare Anders Josefsson i talarstolen.
– Det var ett fasligt tjatande. Svaret är att det är omöjligt att säga i dagsläget. Det beror både på valdeltagande och resultat, sade Josefsson.
Efteråt förklarade Liberalernas gruppledare Thomas Söderström partiets agerande.
– S och M måste stå till svars för hur de tänker göra. Om inte nog många bryr sig om att rösta så tappar folkomröstningen i legitimitet. Blir valdeltagandet exempelvis 30 procent så tror jag inte de kommer att respektera resultatet.
S vill inte svara på om det finns någon nedre gräns för valdeltagandet när partiet inte tycker att folkomröstningens resultat är starkt nog.
– Det får vi ta efter omröstningen, sade Lenita Ericson.