"Det här är en samhällsnytta"

Medlemmarna i Luleå-Boden flygklubb har fullt upp dessa dagar med att spana efter skogsbränder. "Det är mycket brandflyg nu jämfört med tidigare somrar", säger piloten Peter Jonsson.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2018-07-18 18:39

Det är bråda dagar för brandflyget i länet. I Luleå-Boden flygklubb finns omkring 40 medlemmar som turas om att flyga och bevaka skogsbränder. Nathalie Persson och Peter Jonsson har nyss landat efter dagens första flygturnär vi träffar dem i klubbens lokaler vid platta 10 på Luleå Airport. Men det blir bara en kort stund på marken för tankning av planet och piloterna själv hinner få i sig lite mat innan det är dags för nästa flygning.

– Det är mycket nu jämfört med i fjol. Vi har varit igång sedan i juni. Det är mycket brandflyg nu jämfört med tidigare somrar, säger piloten Peter Jonsson, som flugit i 18 år.

Den senaste tiden har brandskattningen legat på 5 och 5E, där E står för extrem, på Räddningstjänstens skala för brandrisk. Därför är brandflyget uppe i luften och spanar efter bränder två gånger per dag, sju dagar per vecka.

Nathalie Persson, som till vardags är flygtekniker på F-21, har för bara någon vecka sedan tagit sitt flygcertifikat. Hon ägnar sin semester åt att flyga brandflyg. Nu har hon flugit tio dagar i sträck

– Det är en jättebra flygerfarenhet och man lär sig jättemycket. Man lär sig mycket när det händer grejer. Det är mycket bränder att åka till just nu och det är mycket prat på radion man hör andra flygplan som är uppe i luften, säger Persson.

Det blir många timmar i luften varje dag.

– Jag flyger båda slingorna per dag och det är ju sex timmar i luften och sedan är det mer jobb utöver det. Det är att förbereda flygningen och förbereda flygplanet. Det blir nästa som en heldags arbete, säger Nathalie Persson.

Varför började du flyga?

– Jag har alltid varit intresserad av flygplan. Jag jobbar som flygtekniker och det var när jag utbildade mig till flygtekniker och nu när jag jobbat med det ett tag som jag började bli intresserad av att flyga också, säger Nathalie Persson.

Medlemmarna i flygklubben ställer upp ideellt och de får ingen ersättning för uppgiften.

– Det här är en samhällsnytta, prismässigt pratar vi om 50 öre per hektar och år. Vi flyger utan lön. Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) betalar flygmaskinkostnaden, säger Peter Jonsson och tillägger:

– Vi har glädjen av att flyga. Vi sitter i tre timmar och pratar flygplan, en gammal gubbe och en ung tjej som just har tagit flygcertifikat och det är väl skitroligt att vi kan gör det. Vi bygger gemenskap i klubben och Nathalie samlar flygtimmar. För när hon har två hundra i flygtimmar då kan man nämligen gå in och göra en del andra uppdrag. Man kan flyga åt militären och man kan flyga åt sjöbevakningen. Man kan göra andra uppdrag som är roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om