"Det handlar om utveckling"
LULEÅ. Gunvor Ngarambe är koordinator i Cedaw-nätverket som tar fram skuggrapporter till regeringens rapporter om jämställdhetsläget i Sverige. I går berättade hon om brister som regeringen "glömmer" att berätta om.- Det handlar om utvecklingen när det gäller mäns våld mot kvinnor, utbildningsväsendet, arbetsmarknaden och hälsovården, säger hon.
"Jag tycker att det är bra att vi kan fira EU-dagen", säger kommunalrådet Karl Petersen. foto: scanpix
Foto: Extern
i Luleå omkring årets upplaga av Cedaw-nätverkets skuggrapport och handbok "Kvinna i världens mest jämställda land".
Senare ska hon delta i ett halvdagsseminarium i ämnet som biblioteket arrangerar och dit man har bjudit bland andra kommunfullmäktigeledamöterna och ledamöterna i jämställdhetskommittén i Luleå.
Där ska också jämställdhetsutredare Gertrud Åström och professorn i genus, människa och maskin, Ewa Gunnarsson, medverka.
Ökad jämställdhet
Gunvor Ngarambe berättar att regeringen i sin rapport som vart fjärde år ska lämnas för granskning till FNs Kvinnokommitté brukar berätta om åtgärder som vidtagits för att öka jämställdheten i Sverige men däremot inte om resultaten. Cedaws skuggrapport visar på stora brister i resultat.
- Mäns våld mot kvinnor har ökat och både förövarna och kvinnorna som utsätts blir yngre. Många är under 20 år.
- Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har knappt minskat alls under de senaste 20 åren. Inom hälsosektorn ägnar sig landstingen och Kommunförbunden åt diskriminering av kvinnor i vården. Skillnaden i omhändertagande vid hjärtinfarkter är ju en aktuell sak.
- Andelen kvinnliga studenter på universiteten blir större och större men bara 26 procent av alla forskningspengar går till kvinnor och fortfarande är andelen kvinnliga professorer bara 16-17 procent. Äldre herrar styr och ställer och ger tjänsterna till dem som ser likadana ut som de själva, säger hon.
Traditionell könsordning
Gunvor Ngarambe vädjar till oss inom medierna att arbeta för att ändra på folks attityder. Hon menar att det är attityderna som gör att Sverige fortfarande är ojämställt.
Hon hänvisar bland annat till reklam och underhållning "där kvinnor framförallt framställs som objekt för att framkalla sexuella begär och konsumtionshunger" och till att det journalistiska innehållet präglas av traditionell könsordning där kvinnor är systematiskt underrepresenterade och underordnade.
- FNs kvinnokonvention trädde i kraft år 1991. Sverige var först att åta sig att lämna jämställdhetsrapporter. Men Sverige lever inte upp till konventionen och har kritiserats av FN flera gånger. Alldeles för få människor känner till kvinnokonventionen överhuvudtaget, säger Gunvor Ngarambe.
Fotnot: Cedaw står för FNs kvinnokonvention och nätverket består av ett 20-tal svenska kvinnoorganisationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!