- Lärarna tycker inte att yrket är nog attraktivt. Var sjätte väljer att sluta, säger Ann-Charlotte Eriksson, förste vice ordförande för Lärarförbundet.
Hon menar att låga löner, dålig arbetsmiljö och krävande arbetsuppgifter gör att lärarna inte orkar mer och byter bransch. Eller så väljs yrket bort redan innan utbildningen.
- Lärarhögskolorna kommer att ha en massa tomma platser till höstterminen. Igen, säger Ann-Charlotte Eriksson.
Fortsätter att öka
Det är en ny sammanställning från Lärarförbundet som visar att lärarbristen har ökat i Sverige under första hälften av 2012. Statistiska centralbyrån spår också att behovet fortsätter att öka under en åttaårsperiod.
De små kommunerna har särskilt svårt i konkurrensen om de allt färre behöriga lärarna, enligt Ann-Charlotte Eriksson. I Norrbotten är det Överkalix, Jokkmokk och Kalix som har det största rekryteringsbehovet.
- Överkalix har fått det extra tufft. De har gått från att behöva en lärare förra året till att behöva tolv i år. De mindre kommunerna måste bli mer noggranna i organisationen.
Administrativ börda
Yrket måste göras mer attraktivt för att stoppa den negativa kurvan.
Där är höjda löner en viktig fråga för Lärarförbundet, men Ann-Charlotte Eriksson vill lyfta fram att den administrativa bördan tar för mycket tid från lärarna.
- Det är nedskärningarnas fel. Lärarna behöver fokusera på undervisningen. Det är ju den de kan bäst.