"Det går inte att sänka lönerna"

Birgitta Eriksson har jobbat i äldreomsorgen i Luleå i nästan 40 år. Hon var med när helgtillägget infördes och ser tanken att avskaffa det som vansinnig.- Vi tjänar inte mycket. Det går inte att sänka lönerna. Helgtillägget infördes som morot och behöver finnas kvar som morot, säger hon.

"Utan en ny höft och qi gong mot problem med nacke, axlar och armar skulle jag inte kunna jobba kvar i äldreomsorgen", säger Birgitta Eriksson. " FOTO: Kurt Engström

"Utan en ny höft och qi gong mot problem med nacke, axlar och armar skulle jag inte kunna jobba kvar i äldreomsorgen", säger Birgitta Eriksson. " FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-10-28 06:00
Undersköterskan Birgitta Eriksson fyller snart 68 år men jobbar fortfarande. Hon klarar sig inte på sin pension trots nästan 40 år i yrket - med helgtillägg sedan slutet på 1980-talet.
- Jag får ut 9 800 kronor i pension och drygar ut det genom att fortsätta jobba. Nu har jag förmånen att själv bestämma när jag är tillgänglig, säger hon.
En morot
Hon ger bakgrunden till helgtillägget: Det infördes när äldreomsorgen låg under landstinget och arbete varannan helg skulle införas.
- Det var i en tid av personalneddragningar. De som gick med på att jobba varannan helg fick helgtillägg. Det var en morot som bland andra jag nappade på. Jag gick ner i arbetstid men började jobba varannan i stället för var tredje helg. Med tillägget blev lönen den samma som tidigare.
Alla helger
Nu är äldreomsorgen sedan länge en kommunal verksamhet. Birgitta Eriksson beskriver ytterligare personalneddragningar och mindre arbetsenheter som inneburit svårigheter att fördela helgerna.
- Vi jobbar ju alla helger året runt inklusive storhelger som jul, påsk och midsommar. Helgtillägget är en kompensation för att vi ställer upp.
Det handlar om ett tillägg på 20,25 kronor per timme, utöver vanlig grund-ob, från fredag klockan 19.00 till måndag klockan 07.00.
- Om jag har en 64-procentig nattjänst så förlorar jag 1 200 kronor brutto per månad om helgtillägget tas bort. Då har jag räknat bort en semestermånad.
Birgitta Eriksson har en heltidslön på 21 500 kronor.
- Men det finns undersköterskor med en heltidslön på 17 000 kronor. För den som då har en 64-procentig tjänst betyder en sänkning med 1 200 kronor väldigt mycket.
Fler uppgifter
Det behövs enligt Birgitta Eriksson fler morötter i stället för färre för att locka folk att arbeta i äldreomsorgen.
- Vi får fler uppgifter och större ansvar. Vi ska bland annat göra våra scheman själva vilket innebär bortfall i arbetskraft på golvet och vi ska täcka upp för varandra om någon vill ta ut semester.
- Sedan har vi tappat kringpersonal. Tidigare fanns det arbetsterapeut, sjuksköterska, sjukgymnast, hygienist, kurator och psykolog på avdelningarna. Nu är det konsulter som gäller. Det finns eventuellt en sjuksköterska i huset. Vi får ta på oss många yrkens arbetsuppgifter, säger Birgitta Eriksson.
En lönesänkning
Luleå kommun vill ersätta helgtilläggen med 250 kronor i månaden i höjd lön för alla och 37 timmars arbetsvecka för alla.
- Vi har redan 37 timmars arbetsvecka.
- Det är bra att höja lönen för alla men vi ska inte behöva betala det genom missade helgtillägg. De skulle aldrig i livet föreslå motsvarande om det gällde män, säger Birgitta Eriksson.
Att ersätta helgtillägget med en lönehöjning på 250 kronor i månaden skulle enligt henne innebära en lönesänkning på mellan sex och tio procent.
- Det gör mycket på ett år, säger Birgitta Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om