"Det går att förändra EU"
Det är flyktingpolitik och miljöpolitik som är hjärtefrågorna för Bodil Ceballos, tredje namn på Miljöpartiets lista till EU-valet.- Jag har arbetat tio år i EU med de här frågorna och veta att det går att åstadkomma en förändring, säger hon.
Foto: Bengt-Åke Persson
Just asylfrågan är en av de frågor som hon brinner för. Hon sitter sedan 2006 i riksdagen för Miljöpartiet men är till professionen jurist med utlänningsrätt och miljörätt som specialiteter.
Främlingsfientliga i politikens finrum
- Berlusconis samregerande med de ultrakonservativa och främlingsfientliga krafterna i Italien har gjort att dessa har kommit in i politikens finrum. Tyvärr är det nu de främlingsfientliga som sätter dagordningen och skapar ett EU helt utan solidaritet, ett EU där flyktingar behandlas som brottslingar. Både Berlusconi och Sarkozy säger märkliga saker trots att EU är ett mångkulturellt projekt - då måste vi vara öppna för andra kulturer, säger Bodil Ceballos som själv har en mångkulturell bakgrund. Hon har bott flera år i Spanien och är gift med en spanjor.
- Det är en fördel att ha erfarenhet från flera kulturer. Det ger kunskap och gör att man kan kommunicera, säger Bodil Ceballos.
För närvarande har Miljöpartiet en EU-parlamentariker, Carl Schlyter. Bodil Ceballos är tredje namn på listan och det krävs att Miljöpartiet gör ett klart bättre EU-val än sist, eller att många väljare kryssar henne, för att hon ska kunna bli EU-parlamentariker.
Tio års EU-erfarenhet
Men hon har redan erfarenhet av att arbeta inom EU - sammanlagt tio års erfarenhet. Bland annat var hon assistent åt miljöpartiets tidigare EU-parlamentariker Inger Schörling.
- Jag vet vad det innebär att arbeta inom EU. Tack vare den konservativa majoriteten har de senaste fem åren varit förspillda år för miljöarbetet och solidaritetsarbetet inom EU. Men det går att förändra, säger Bodil Ceballos.
Hon röstade själv nej till EU i folkomröstningen men stöder Miljöpartiets beslut att inte längre förespråka ett utträde.
- Jag har hela tiden tyckt att man ska acceptera resultatet av folkomröstningen. Det tillhör demokratins spelregler. Men jag uppmanar verkligen även de som är kritiska till EU att rösta i det här valet. För EU angår och påverkar oss alla och det finns möjligheter att förändra och skapa klok, långsiktig och rättvis flykting- och miljöpolitik.
Hitta mer:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!