Det finns många exempel på att det som skrivs i Norrbottens-Kuriren gör skillnad. Pålitliga nyheter kan förändra världen, verkligheten och människors liv. Exemplen är många, både i närtid och längre tillbaka.
Ta till exempel reportern Mikael Leijons nyligen publicerade reportage som sexhandeln i Luleå. Bara några dagar efter publiceringarna, avslöjades sexköpare ”in flagrante delicto”, på bar gärning, på en av Luleås campingar.
– Reportage som detta leder till diskussioner som på det möte för medlemmarna som hölls nyligen, säger Mildred Hedberg som är vice ordförande för Kvinnojouren Iris i Luleå.
– Vad gäller Luleåborna, tror jag att tidningstexterna får människor att uppmärksamma att prostitution faktiskt existerar i Luleå.
Göra skillnad, nyheter, vara pålitliga.
Våra motton återkommer när vi berättar för läsarna om saker de inte ens vet att de vill veta. På senare tid finns flera exempel, exempelvis reportageserien ”Skadad på jobbet” som sedan följdes upp med ännu en rad reportage som fick vinjetten ”Jakten på de sjuka”, om Försäkringskassans agerande. I den delen samarbetade Mikael Leijon med Linda Kask.
– Jag har aldrig varit med om sådan respons på något jag har gjort. Vi fick hundratals tips på människor som varit utsatta för vad de upplevde som orättvisor från Försäkringskassan, både från Norrbotten och från andra delar av landet, säger Mikael Leijon.
Arbetet utmynnade i en intervju med ansvarig minister Annika Strandhäll, som bekräftade att det fanns ett glapp mellan Försäkringskassan och de sjuka som kassan ska underlätta för.
– Mitt budskap till myndigheten har varit att det här är en oacceptabel situation, sa ministern.
Hur många av Luleåborna vet hur asylprocessen går till? Betydligt många fler nu, efter Kurirens artiklar om de ensamkommande från Irak och Afghanistan. Våra artiklar om bristande hygien på vissa av Luleås krogar hjälper till när kvällens aktiviteter ska bestämmas. Otaliga hundar har hittat hem sedan vi berättat om dem och sedan har vi solskenshistorien framför alla: När bröllopsfesten för Helena Holmgren, 32, och Viktor Johansson, 27, riskerade mista en av de stora attraktionerna därför att kommunen skulle flytta nyårsfirandet och fyrverkeriet, då kom vi med nyheten. Med sådan kraft att kommunen sköt upp flytten av firandet. Vi var pålitliga, gjorde skillnad och berättade nyheten att brudparet skulle få sin stora salut.