I sitt jobb möter hon dagligen barn och ungdomar. Ibland fattar hon misstanke om att något inte står rätt till. Det kan vara alltifrån en ungdom som är redlöst berusad till ett barn som ofta söker sjukvård för olika skador, och som söker sent, kanske flera dagar efter "olyckan" inträffat.
- Det är ett pussel man lägger. Det är aldrig enkelt men vi har en skyldighet att anmäla bara vi misstänker att
något är fel, säger Hilda Hassler.
Föreläser
Hon föreläser om barn som utsätts för våld i nära relationer och arbetar mycket med att höja folks medvetenhet. Bara för några veckor sedan föreläste hon om det från länets akutmottagningar.
- Jag är inte säker på att barn signalerar medvetet heller. Det finns sällan något starkare band än det till sina föräldrar. Barnen kanske inte själva
förstår att det som händer är fel.
En gång kom det in ett barn till henne som hade fruktansvärda märken på ryggen. Tydligare signal än så går det inte att få.
- Men det har hänt en gång på 17 år, alla andra gånger har det varit mycket knepigare. Det är så otroligt komplext. Ofta är det något som visar sig med
tiden och då önskar man förstås att man hade gjort något tidigare. Men om alla gör sitt jobb, fritidsfröken, tandläkare, förskollärare barnläkare och så vidare, och anmäler till socialen så fort misstanken har dykt upp får de mer att gå på och därmed möjlighet att hjälpa de som är utsatta, i tid.
Inte så konstigt
Att det, som i fallet med tioåringen här bredvid, tar flera år innan något händer är kanske inte så konstigt, enligt Hassler.
- Det har ofta gått väldigt långt innan man omhändertar ett barn. Samhället/socialtjänsten försöker i första hand hjälpa och stötta familjer som behöver det. Att lyfta ett barn från sin familj är ett stort trauma för alla inblandade, säger Hilda Hassler.