"Det finns län som bör ta emot fler"

Fördelningen över inventerade asylplatser är mycket ojämn. Och landshövding Sven-Erik Österberg är kritisk mot vissa kommuners ovilja i flyktingkrisen.

Foto:

LULEÅ2015-10-23 10:25

Efter den snabbinventering som länsstyrelserna gjort i landet står det klart att Norrbotten är det län där överlägset flest platser för tillfälliga flyktingplatser finns, 13 098 platser.

Det kan jämföras med de 842 platser som Skånekommunerna lyckats få fram.

Eller de 1 482 platser som Stockholmskommunerna kan bidra med.

Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten och ansvarig för inventeringen av tillfälliga flyktingplatser i landet, menar att det är förklarligt att storstadskommunerna är tyngda och har svårt att ta emot fler.

– Det kan vara betydligt svårare att hitta lediga platser där än på andra platser i länet, säger han.

Han pekar bland annat på att många större anläggning i Norrbotten och andra kommuner i norra Sverige används säsongsvis och därför kan användas.

– De län som visar högst antal platser är de län som har stora anläggningar som är säsongsbetonade, säger han.

– Men de kan också vara ganska begränsade i tid över hur de kan användas. Vi ser till exempel i vårt län Riksgränsen som en temporär lösning fram till turistsäsongen börjar.

Samtidigt är han kritisk mot att vissa län inte kan leverera fler platser.

– Det finns län som behöver hitta fler platser och vi gör också bedömningen att det är högst rimligt att det finns fler platser där, utan att gå in på detaljer, säger Sven-Erik Österberg.

Samtidigt har länsstyrelsen i Norrbotten också tagit fram en fördelningsmodell över landet.

Där framgår att Norrbotten bör han ansvar för 1 839 platser, Skåne 5 553 platser och Stockholm 9 493 platser.

Enligt Sven-Erik Österberg har det även framkommit krav från kommunerna i samband med inventeringen. För att fylla platserna måste de få mer bidrag för att klara vård, skola och omsorg.

– Det är väldigt viktigt. Om det här ska kunna realiseras så måste kommunerna få mer resurser. Jag har haft kontakt med ett flertal kommuner som är oroade för det här, säger han.

– Den kommunala ekonomin är tämligen ansträngd, runt om i vårt län, men även i landet i helhet.

Vilka kommuner som inte lämnat in några platser vill inte Sven-Erik Österberg gå in på.

Tidigare har rika kommuner som till exempel Danderyd fått krittik för att vara restriktiva i flyktingmottagandet. Har de uppgett platser in inventeringen?

– Om jag säger så här. Men nog kan vi befara att det ser ut som tidigare. Det får analyseras och det finns också förslag om att alla ska vara tvungna att hjälpa till. Men det här följer samma mönster som tidigare. Men det är fråga på politisk nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om