Under de senaste månaderna har intensiva förhandlingar skett mellan fackförbundet Kommunal och Luleå kommun när det gäller besparingarna inom hemtjänsten. Facket kräver att det utförs fler risk- och konsekvensanalyser.
NSD kunde i tisdagens tidning berätta om den kritik och oro som kommunens egna revisorer lyfter fram när det gäller det stora ansvar som hemtjänsten ska bära i framtiden. Enligt en ny revisionsrapport är kommunikationen mellan ledning och personal dålig.
Krister Johansson, skyddsombud hos Kommunal, håller med om kritiken.
– När man genomför stora förändringar måste man förankra det på golvet. Det har man inte gjort, säger han.
Hemtjänsten i Luleå går mot ett underskott på 20 miljoner kronor och personalstyrkan måste bantas. Enligt Krister Johansson får arbetsmiljölagen inte sättas ur spel bara för att stora besparingar genomförs.
– Vi ser med väldigt stor oro på det som sker inom hemtjänsten och vi har sett väldigt mycket risker med det här, säger han.
Socialchefen Mikael Lekfalk uppger att hemtjänsten måste skär ner och att för många timmar beviljats under tidigare år. Men signalerna från medlemmarna är annorlunda menar Krister Johansson.
– Det är ju ingen som anser att de har för lite att göra, säger han.
Och han upplever att det kan vara svårt för personalen att säga ifrån.
– Många orkar inte. Man har nog med sitt arbete och de orkar inte driva saker framåt. Det är nästan omänskligt, säger Krister Johansson.
Hans förhoppning är att socialnämnden nollställer underskottet nästa år för att personalen ska få ro.
– Vi utnyttjar de befogenheter vi har för att göra något, säger han.
Men socialnämndens ordförande, Margareta Bladfors-Eriksson (S), vill inte tala om besparingar.
– Det finns inga besparingar. Vi anpassar oss bara till den nivå vi ska ha, säger hon.
Hon vill inte heller kommentera revisorernas kritik eftersom hon ännu inte läst rapporten. På fredagens nämndsammanträde kommer rapporten upp.
Men har du förståelse för den oro som personalen känner av ?
– Självklart gör jag det. Det händer mycket inom äldreomsorgen nu. Det är en strukturförändring så självklart gör jag det. Men jag känner mig trygg i att det här blir bra på sikt. Hemtjänsten är det viktigaste navet vi har för att vi ska få en framtida bra äldreomsorg. Det uppdraget har tjänstemännen att se till.