Han beskriver den tänkta publiken i Almedalen som en typisk P1-lyssnare, med ett stort intresse för politik.
– För dem är Almedalen som P1"in real life". Man åker dit för att förkovra sig personligen. Om så är fallet tycker jag att även kommunpolitiker borde betala det själva, säger han.
Men, fortsätter han, kommunpolitiker kan också åka till Almedalen med en bunt visitkort i fickan, eller som en del av ett särskilt engagemang. Då kan kommunerna ha nytta av Almedalsveckan som är väl värt kostnaderna för flyg och boende.
– Almedalen kan ju också vara en form av speeddejting som ersätter en massa möten som annars hade ägt rum i Stockholm. På det sättet kan det vara närmast ekonomiskt för kommunpolitiker att åka dit. Men det är klart att små kommuner som har stora problem har inte så stor nytta av Almedalen. Det passar bättre för de offensiva kommunerna, som vet varför de är där, säger Stig-Björn Ljunggren.
På Almedalsveckans kansli ser man ett ökande intresse från kommuner runt om i landet, även om det är omöjligt att få fram några exakta siffror på hur många kommunpolitiker som deltar. Ofta handlar det om samarbeten med länsstyrelser eller universitet. Ronny Olovsson på PR-byrån Vinter i Luleå tror att de kommuner som vägrar Almedalen gör det just för att de inte har hittat sitt syfte med att åka dit.
– Du måste veta vilka du vill nå. Det drunknar lätt i mängden, särskilt under ett valår. 2014 kommer mycket handla om riksdagsvalet, säger han.
Närmare 800 journalister väntas finnas på plats, men Ronny Olovsson rekommenderar inte att åka till Almedalen för att få kontakt med någon av dem – såvida du inte planerar att göra en Gudrun.
– Och vill du nå ut i media måste du göra något i stil med att bränna sedlar, säger han.