Det brister inom krogvärlden
I helgen har polis tillsammans med flera kommuners alkoholhandläggare gjort ett flertal oannonserade krogbesök.Syftet är att få krögarna att inte servera underåriga och att inte överservera.- Vi har gjort 17 tillsyner och vi kommer att lämna in 15 rapporter för vidare åtgärden, säger polisinspektör Ola Backe.
Luleå kommuns alkoholhandläggare Håkan Auland och polisinspektör Ola Backe gjorde under helgen oannonserade besök på Luleås krogar.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
- Om krögarna får ner berusningsgraden på krogen kommer våldet att minska, anser Ola Backe, polisinspektör.
De allra flesta poliser i Norrbotten som arbetar i yttre tjänst har utbildats efter metoden Ansvarsfull Alkoholservering.
Projektansvarige har varit Sonja Mörtsell från länsstyrelsen som har arbetat på uppdrag av Folkhälsoinstitutet. Projektets namn är STAD-samarbetet (se faktaruta).
Samma tänk
Poliser har helt enkelt utbildats i hur man som polis ska agera vid en tillsyn.
- Syftet med utbildningen är bland annat att få kommunen, krögarna och polisen att ha samma tänk, säger Sonja Mörtsell.
Som en avslutning på utbildningen har det under helgen genomförts en rad oannonserade krogbesök i Luleå, Boden och Piteå.
Totalt har polis, kommunernas alkoholhandläggare och representanter från länsstyrelsen besökt totalt 17 krogar.
Till sin hjälp har man också haft två poliser från Stockholm med stor erfarenhet av tillsyn.
För få vakter
Ola Backe säger att man kommer att rapportera 15 krogar för vidare åtgärder.
- Det var främst handlat om överservering. Men vi har också träffat på krogar som har för få ordningsvakter samt att vi har hittat sådana där det brister i den allmänna ordningen, säger Ola Backe.
Ingen krog har påträffats som serverat alkohol till underåriga.
Syftet med projektet är att minska våld och skador relaterade till alkoholkonsumtion på länets krogar och restauranger.
Polisen och kommunerna ska få krögarna att:
4 Inte servera alkohol till underåriga gäster.
4 Inte servera alkohol till märkbart berusade gäster.
4 Bli bättre på att förutse risksituationer och kunna ingripa på ett lämpligt sätt.
Tre ben
Ola Backe säger att det här projektet står på tre ben.
- Krögarna, och då menar jag även serveringspersonal och ordningsvakter, polis och kommunerna.
Ett misshandelsfall kostar i genomsnitt drygt 177 000 kronor.
- Då förstår man att varje fall vi kan förhindra är ett plus för alla, säger Ola Backe.
Luleå kommuns alkoholhandläggare Håkan Auland som har arbetat med krogfrågor ett längre tag. Han välkomnar den här modellen.
- Jag anser att krögarna även har ansvar för vad som händer efter det att krogen stänger, säger han.
Stänga tidigare
Auland anser också att krogarna bör stänga klockan 02 i stället för en timme senare.
- Sena öppettider har en betydelse, säger han.
Efter helgens tillsyner kommer nu polisen att rapportera till kommunerna som i sin tur kommer att kontakta aktuella krogar för att få en bättring på det som har brustit.
➤ År 1995 inleddes STAD-samarbetet i huvudstaden där bland andra restaurangbranschen, Citypolisen i Stockholm, Stockholm stads tillståndsenhet och Statens folkhälsoinstitut ingick.
➤ I de län som har arbetat efter metoden Ansvarsfull Alhoholservering har våldet minskat.
➤ I Stockholm city har krogrelaterat våld minskat med 29 procent mellan åren 1998 till 2000.
➤ I Örnsköldsvik har det minskat med 20 procent mellan åren 2003 till 2004.
➤ Mellan åren 2002 till 2004 har krogrelaterat våld minskat med 30 procent.
➤ I de län som har arbetat efter metoden Ansvarsfull Alhoholservering har våldet minskat.
➤ I Stockholm city har krogrelaterat våld minskat med 29 procent mellan åren 1998 till 2000.
➤ I Örnsköldsvik har det minskat med 20 procent mellan åren 2003 till 2004.
➤ Mellan åren 2002 till 2004 har krogrelaterat våld minskat med 30 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!