"Det blir mitt livs resa"

Genom musiken hittade hon vägen tillbaka till det samiska språket. I helgen deltar sångerskan Pia-Maria Holmgren, Luleå, i tävlingen Liet Lavlut, minoritetsspråkens Eurovision song contest i Frankrike.- Det blir mitt livs resa, säger hon.

Färgsprakande mönster på kolten.

Färgsprakande mönster på kolten.

Foto: Maria Ekman

Luleå2010-11-24 20:32
Mamman var same, pappan svensk. 43-åriga Pia-Maria Holmgren har en halvsamisk bakgrund som delas av många ur hennes generation.
- När mamma gifte sig lämnade hon den samiska kulturen helt. Hon pratade aldrig samiska med oss barn, säger Pia-Maria.
Modern gick bort när Pia-Maria var åtta år gammal och då började hon tillbringa mer tid hos sina samiska släktingar i Idivuoma och Lainivuoma samebyar i Karesuando.
- Jag var där hela somrarna och påskarna, bodde till fjälls och var med om kalv- och renmärkningen. Däremot lärde jag mig inte språket, eftersom de pratade svenska med mig.
Körledare i Rejoice
Först i vuxen ålder närmade hon sig samiskan på allvar, tack vare sången och musiken.
- Sång är bästa sättet att lära sig ett språk. Se på barn som kan sjunga engelska texter innan de ens förstår vad de handlar om.
Musiken har alltid varit en stor del av hennes liv. Pia-Maria Holmgren är körledare för Luleåkören Rejoice, har sjungit i kyrkor sedan barnsben och hon skapar även egen musik.
När hennes samiska moster Ingegerd Unga kom med några texter var det särskilt en som fastnade -Geaidnu, vilket är samiska för "Vägen".
- Jag fick snabbt en känsla för texten. Refrängen lyder ungefär så här: "Hämta mig/Du vet ju var jag finns/Jag finns här när du kommer/Vår resa börjar nu", säger Pia-Maria och nynnar refrängen.
- Melodin kom snabbt till mig. Den är kraftfull, längtande. Med samiska texter blir det en särskild sorts melodier. Jag plockar fram "etno-känslan" inom mig.
"Samiskan ska sitta perfekt"
Geaidnu blev så pass bra att hon i våras ställde upp för andra gången i Samí Grand Prix i Kautokeino, samernas årliga svar på Melodifestivalen.
Som tävlingsmänniska var Pia-Maria rejält revanschsugen, eftersom det blev en blygsam placering 2009.
- Samiskan måste sitta perfekt, jag hade några missar och var inte riktigt nöjd med uttalet förra gången. Jag gav mig den på att det skulle sitta perfekt nu.
Geaidnu räckte hela vägen fram till seger och avancemang till internationella tävlingen Liet Lavlut, den internationella musiktävlingen för minoritetskulturer över hela världen.
- Det blir otroligt kul. Jag är inte så ung längre och känner mig ödmjuk inför alltihopa. Det är aldrig försent.
"Jag ger järnet"
Tävlingen går av stapeln i staden Lorient i Frankrike nu på lördag. Elva låtbidrag från hela världen tävlar - men Pia-Maria har inte lyssnat på konkurrenterna ännu.
- Jag gör min grej. Att tävla i musik, speciellt när det är så bred blandning som nu, är knepigt. De samiska bidragen har vunnit fyra gånger av de sju tävlingarna hittills så jag känner en stor press. Jag ska ge järnet, hundra procent.
Vid sidan av musiken brinner hon för att sy och har själv skapat scenkläderna.
- Eftersom jag representerar Sapmí vill jag ha en kolt på mig. Jag har sytt en brun, lite blankare "glamourkolt" i Karesuando-modellen.
Eget kompband
Förutom äran och uppmärksamheten står 1 000 euro på spel, en liten prissumma i förhållande till utgifterna.
- Man måste ha eget band och bekosta resan för alla själv. Jag är projektledare/reseledare/sångerska och frontfigur, allt i ett. Tack och lov får jag med mig jättebra musiker från Luleå och Piteå.
Hon tackar också Sametinget, Landstinget och Luleå/Bodens sameförening som stöttar henne ekonomiskt.
- Det blir mitt livs resa. Jag ska njuta av varenda sekund. Och jag har en otrolig drivkraft när det gäller att stå på scenen.
Lockas du av svenska Melodifestivalen också?
- Det skulle vara jättekul. I så fall skulle jag skicka in en samisk melodi. Varför inte? säger Pia-Maria Holmgren inför avfärden till Frankrike.
fakta Pia-Maria Holmgren
Ålder: 43
Bor: På Björkskatan i Luleå
Uppväxt: Idivuoma och Lainivuoma sameby, Karesuando
Familj: Särbo. Barnen Johannes, 15, och Anna-Kajsa, 13
Gör: Receptionist på Ericsson i Luleå. Körledare för Rejoice Gospel i Luleå.
Musiker: Tomas Isaksson, kapellmästare/keyboards, P-A Peterson, bas, Björn Hällis, trummor och Sigurd Löf, sopransaxofon, Katrin Grönlund, kör
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om