Det börjar dra ihop sig på allvar. Det är 17 dagar kvar till valet och på onsdagen startade förtidsröstningen. I Luleå kan väljarna söka sig till flera ställen runtom i kommunen för att rösta redan nu.
En av röstmottagarna i Kulturens hus vallokal är Britten Öystilä.
– Det har kommit en strid ström av människor sedan vi öppnade. Det är väldigt roligt uppdrag det här, det är det. Jag har blivit pensionär och kände att jag ville göra något, säger hon.
Så mycket politiksnack blir det naturligtvis inte för hennes del. Uppdraget går ut på att besvara praktiska frågor.
– Man behöver hjälpa en del. Det är inte alla som vet att det är tre val, till exempel, som en del unga och nybörjare, säger Britten Öystilä.
Paret Inger och Jan-Erik Lundbäck är på väg ut ur lokalen.
– Vi brukar alltid förtidsrösta. Det är bra att få göra bort det, ibland har man annat för sig på valdagen. Jag har bestämt mig tidigt för vad jag ska rösta på, säger Inger Lundbäck.
Hur tror ni det går i valet till exempel här lokalt, i Luleå?
– Jag tror inte att det kommer hända så mycket, socialdemokraterna behåller makten, säger Inger Lundbäck.
Och i riksdagsvalet?
– De rödgröna kommer att vinna men sedan blir det ju inte lätt för Stefan Löfven att bilda regering. Får se om centerpartiet och kristdemokraterna kan hålla sig kvar. Däremot tror jag inte Fi kommer in. Det blir ett spännande val, säger Inger Lundbäck.
– Visst blir det, det, säger Jan-Erik Lundbäck instämmande.
Jarl Nyman, Luleå, har förtidsröstat i 20 års tid. Mest på grund av att valet ofta sammanfaller med älgjakten.
– Det är bättre att göra bort det innan, säger han.
Har du bestämt dig för vad du ska rösta på?
– Det blir svårare och svårare för varje år. Man får sällan rösta för något bra, i regel röstar man mot att något sämre ska få ta plats, säger han.
Men hur ser den typiske förtidsröstaren ut? Simon Matti, statsvetare på Luleå tekniska universitet, säger att åsikterna kring det går isär. Men att det finns två olika grupper.
– En viktig grupp är de högmotiverade väljarna, som skulle ha röstat på valdagen men som av bekvämlighetsskäl går och röstar tidigare. De vet redan i förhand säkert vad de ska rösta på. Och den andra gruppen är den som går och röstar för att det är tillgängligt, och som kanske inte skulle röstat på valdagen. Det kan vara de som har svårt att ta sig in till vallokalen på valdagen, säger Simon Matti, statsvetare på Luleå tekniska universitet.
En annan grupp som nås med förtidsröstningen är studenter.
– Speciellt de som har flyttat hemifrån, de når man bättre genom förtidsröstning, säger Matti.
En tydlig trend är att förtidsröstningen ökar över tid. Det är ungefär en tredjedel av väljarna som väljer att göra bort röstningen redan innan valdagen.
Vad tror du det beror på?
– Vi tappar väl mer och mer den här traditionen med att man tar på sig söndagskläderna och går till vallokalen. Den försvinner i och med att generationerna förändras. Fler och fler upptäcker att det är bekvämt. Vi är mer rörliga, reser mer, har fritidsaktivteter och fotbollscuper. Det behövs ett flexibelt alternativ, säger Simon Matti.
Har du själv gjort bort röstningen?
– Nej, nej. Jag går dit på valdagen, det tycker jag är trevligt. Vi tar med oss barnen och de brukar tycka det är roligt. Det är ju en stor dag, säger han.