"Det blir 400 pizzor idag"

Nyårsdagen är stora pizzadagen. NSD gjorde ett nedslag på restaurang Palma mitt i rusningen. Och det var "extra allt" som gällde.

HÖGTRYCK. Restaurang Palm levererar 400 pizzor under nyråsdagen. En normal helgdag kanske de säljer 150. ?Foto: Kristofer Naess

HÖGTRYCK. Restaurang Palm levererar 400 pizzor under nyråsdagen. En normal helgdag kanske de säljer 150. ?Foto: Kristofer Naess

Foto:

Luleå2015-01-01 16:31

LULEÅ

Enligt inofficiella siffror äts det under nyårsdagen 150 000 pizzor i Sverige. Försäljningen ökar med 200 procent hos många pizzerior. NSD kastade sig in i hetluften och gick in på restaurang Palma klockan tre på torsdagseftermiddagen.

– Jag tror vi kommer peaka om en halvtimme ungefär, säger ägaren Ali Alizad mitt i bland den febrila aktivitet som råder.

– Det har bara börjat nu.

Han har tagit in två extra pizzabagare och de är sammanlagt sex stycken som ska klara av anstormningen av hungriga Luleåbor som tröttnat på julmat, nyårsmat och... som helt enkelt är trötta. Enligt Ali Alizad snålar inte Luleåborna på nyårsdagen.

– Det är pizza som gäller. Första januari är det extra allt som gäller. Då vill man ha mycket på pizzan, säger han.

Telefonen ringer i ett och Ali Alizad tar emot nya beställningar. En normal helgdag säljer pizzerian runt 150 pizzor. Men på nyårsdagen ser det annorlunda ut.

– Jag räknar med att det blir runt 400 pizzor idag, säger Ali Alizad.

Enligt honom finns det ingen annan dag som kommer i närheten av nyårsdagens pizzasug.

– I Uppsala vet jag att sista april är en stor dag. Men här är det bara nyårsdagen som gäller, säger han.

Sajten onlinepizza.se har rankat de populäraste pizzorna i landet. De egna varianterna dominerar. Men på en solklar andraplats kommer kebabpizzan. Det vegetariska alternativen kommer först på en 15:de placering. Enligt den undersökning som sajten tidigare gjort bakas de bästa pizzorna i Luleå på pizzeria Porsön.

Sveriges populäraste pizzor

Fakta

1. Helt egen variant

2. Kebabpizza

3. Capricciosa

4. Vesuvio

5. Hawaii

6. Black & White

7. Quattro stagioni

8. Kycklingpizza

9. Gyrospizza

10. Acapulco

Källa: pizzaonline.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om