Det blev både G och IG

Högskoleverket säger nej till LTU:s begäran om att få utbilda lärare för årskurserna 7-9 i ämnena svenska, fysik och teknik.- Men vi fick godkänt för de fem övriga ämnena och för alla elva ämnen på gymnasielärarutbildningen. Så vi är jättenöjda, säger Inger Bergström, LTU.

"Vi har anledning att vara jättenöjda. Speciellt roligt är det att universitetet i Luleå är den enda lärosäte i hela landet som får utbilda gymnasielärare  i dans och musik", säger Inger Bergström, chef för utbildnings- och forskningsenheten på LTU.FOTO: Pär Bäckström

"Vi har anledning att vara jättenöjda. Speciellt roligt är det att universitetet i Luleå är den enda lärosäte i hela landet som får utbilda gymnasielärare i dans och musik", säger Inger Bergström, chef för utbildnings- och forskningsenheten på LTU.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-01-19 06:00

Hela lärarutbildningssystemet görs om (se faktaruta) och landets universitet och högskolor måste ansöka hos Högskoleverket om att få examinera lärare på de olika nivåerna. Det blev alltså både ris och ros från tillsynsmyndigheten Högskoleverket för ansökningarna från LTU, Luleå tekniska universitet, om att få examinera ämneslärare.

"Tre små taggar"
- Mest ros...med undantag för tre små taggar som vi förhoppningsvis kommer att klippa bort
i mars, säger Inger Bergström, chef på universitetets utbildnings- och forskningsenhet.

Dessa "tre små taggar" är alltså avslag på ansökan om att få utbilda lärare för årskurserna 7-9
i ämnena svenska, fysik och teknik (i ämnena matematik, engelska, samhällskunskap, historia och musik blev det godkänt).

- Men om man läser motiveringarna till avslagen så är det saker som vi ganska enkelt kan korrigera, kritiken gäller exempelvis kursplanernas utformning och att tonvikten ligger för mycket på gymnasienivå i de här ämnena, säger Inger Bergström.

Enligt henne kommer man att komplettera sina ansökningar till den 1 mars.

Om Högskoleverket då säger ja kan studenter till lärarutbildningarna i dessa ämnen tas in till hösten.

Full pott för gymnasiet
För gymnasielärarutbildningarna däremot blev det full pott för LTU, godkänt för alla elva ämnen. Strax före jul kom beskedet från Högskoleverket att LTU får utbilda förskollärare men att det blev stopp för grundlärare, årskurserna 1-6.

- Rektorn får ta ställning till om vi ska gå in och komplettera våra ansökningar även där eller om vi ska vänta till nästa omgång, säger Inger Bergström.

Men det måste väl vara bra för ett universitet att kunna erbjuda utbildningar för lärare på alla nivåer och i alla ämnen?
- Visst är det så. Men av de 230 lärarstudenter som sökte under fjolåret så söker de allra flesta till förskollärar- eller gymnasielärarutbildningen, säger Bergström.

Klarat granskning bra
Enligt henne har LTU på det stora hela klarat sig mycket bra
i Högskoleverkets granskning av lärarutbildningar i jämförelse med många andra av landets högskolor/universitet.

- Vi har anledning att vara jättenöjda. Speciellt roligt är det att universitetet i Luleå är den enda lärosäte i hela landet som får utbilda gymnasielärare i dans och musik.

Fakta Nya lärarutbildningar

➤ Den nuvarande lärarexamen ersätts med fyra nya:

Förskollärarexamen, grundlärarexamen, ämneslärarexamen och yrkeslärarexamen

➤ Grundlärarexamen består av:

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1—3

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4—6

➤ Ämneslärarexamen består av:

Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7—9

Ämneslärarexamen gymnasium med inriktning mot arbete i gymnasieskolan

Universiteten och högskolorna kan årligen ansöka om att få utfärda de olika lärarexamina. Första ansökningsomgången avslutades den 28 juni 2010. Då ansökte 29 lärosäten om 149 examenstillstånd.

Läs mer: www.hsv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!