"Det behövs en dom i hovrätten"

Luleåbon som blev stoppad och bötfälld när han pratade i mobiltelefon samtidigt som han körde bil får gärna driva fallet ända till hovrätten.
Polisen behöver nämligen få klarhet i hur den nya lagen ska tillämpas.
– Det är ett knepigt läge för oss. Jag skulle tro att det skjuts en del från höften så här i början för att få fram några domar, säger Daniel Pettersson, chef för trafikenheten vid polisen i Norrbotten.

Trafikpolischefen i Norrbotten, Daniel Pettersson, tycker att det behövs en hovrättsdom som prejudikat för hur lagen om mobilanvändande under bilkörning ska tillämpas.

Trafikpolischefen i Norrbotten, Daniel Pettersson, tycker att det behövs en hovrättsdom som prejudikat för hur lagen om mobilanvändande under bilkörning ska tillämpas.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-12-27 15:38

Exakt hur många fall som behövs för en praxis kan han inte slå fast.

– Vi får se vad domstolen säger. Men för att få något riktigt starkt att luta sig emot behövs en dom i hovrätten. Den kan sedan tingsrätterna använda sig av.

Det första fallet ska prövas av domstol oavsett om mannen erkänt eller inte.

– Bötesbeloppet måste fastställas. Vi vet inte riktigt straffvärdet. Så småningom kan det bli så att riksåklagaren fastställer ett bötesbelopp som innebär att de som erkänner kan få böterna på plats. Ungefär som det fungerar när man åker dit för fortkörning, säger Daniel Pettersson.

Det var vid 9-tiden på annandagens morgon som en polispatrull bestämde sig för att den nya lagen skulle testas för första gången i Norrbotten.

En bilist efter Älvbrovägen, det vill säga vägen mellan Bergnäsbron och Gäddvik, stoppades. Enligt polisen var bilfärden vinglig, och detta beroende på att mannen pratade i mobiltelefon. Lagen innebär att polisen måste vittna om att bilkörningen påverkades "menligt" av mobilanvändande.

Vakthavande polisbefäl Erik Kummu gjorde under julhelgen tummen ned för lagen.

– Den är kass, sa han till Piteåtidningen.

Erik Kummu skulle helst se att Sverige följde andra europeiska länders lagstiftning och införde ett totalförbud mot användande av mobiltelefon utan "handsfree", alltså hörsnäcka eller liknande.

– Det ska vara antingen eller. Pratar du i mobiltelefon ska det vara böter på en gång, sade han till PT.

Daniel Pettersson håller delvis med om resonemanget.

– Det är inte lätt att reglera som lagen är skriven nu. Vi vet inte riktigt hur den ska tillämpas. Eftersom man måste koppla ihop en vinglig bilfärd med mobilanvändande så blir det problem med bevisningen. Men jag tror det finns en tanke med att lagen är skriven så luddigt. Man vill inte knyta fast sig för mycket redan nu. Nu behövs en prövning i domstol för vad som är "menligt".

Daniel Petterson menar dock att "handsfree" inte löser problemet.

– Fördelen är ju att du kan ha två händer på ratten. Men det stora problemet är inte att du håller i telefonen, utan att samtalet tar uppmärksamhet från körningen. Personligen skulle jag gärna se en ännu vidare skrivning av lagen. Vad är det för skillnad på att sms:a eller att plocka upp en napp från golvet, exempelvis?

FAKTA Ny lag för teknik i bil

Den 1 december skärptes kraven på hur man får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i bilen. Enligt de nya reglerna får förare ”ägna sig åt användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet”.

Enligt Transportstyrelsen skulle ”menligt” exempelvis kunna vara sms:a, knappa in adresser på en gps eller surfa på telefonen, vilket stjäl uppmärksamhet från körningen. Samtidigt är det dock inte ett generellt förbud mot användande av exempelvis mobiltelefoner.

Den som döms som skyldig kan bötfällas med högst 4000 kronor.

Transportstyrelsens långsiktiga åtgärdsplan ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 1 april 2014.

Källa: TT och Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om