"Det är värre än i Afrika"
Vattenfall behöver inte sätta ut sik i Lule älv. Den ekonomiska ersättningen för fiskeskadorna blir en bråkdel av det fiskarna yrkat.- Svensk kolonialpolitik och värre än den som bedrivs av multinationella bolag i Afrika, säger Nils-Olof Lindfors, byaåldermani Sunderbyn.
Nils-Olof Lindfors ser de låga ersättningsnivåerna i miljödomen för det förlorade fisket efter tredje regleringen av Suorvadammen i Lule älv som ett uttryck av svensk kolonialpolitik.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Miljödomstolen tillbakavisar sakägarnas förstahandsyrkande, att Vattenfall inte åläggs att sätta ut sikyngel och ettåriga sikungar till viss mängd kombinerat med penningersättningar för kompensation för resterande skada.
Den delen av domen drabbar främst yrkesfiskarna i skärgården.
Den ersättning som miljödomstolen tilldömer fiskerättshavarna för all oreglerad skada i gången tid och i framtiden är också bara en bråkdel av vad som yrkats.
Ett hån
För Sunderbyns del innebär det att de åtta miljoner kronor som yrkats prutats till en miljon kronor.
Byaåldermannen Nils-Olof Lindfors skräder inte orden:
- I Sunderbyn yrkade vi på cirka åtta miljoner kronor och fick en miljon. Nu får vi diskutera med vår jurist om vi ska gå vidare.
Han ser domen som ett utryck för svensk kolonialpolitik.
- Jag har arbetat som konsult i Afrika för Världsbanken och för FN. Det som pågår i Afrika är inget mot vad som pågår i det här landet.
- Vi brukar anklaga multinationella företag för att de tar naturrikedomar från Afrika men inte ger något tillbaka. Vattenfall menade i detta mål att vi inte skulle ha någon ersättning alls. Det är ett hån mot folket längs älven, som efter regleringen förhindras husbehovsfiske med fasta redskap och nät.
I Lule älv vid Sunderbyn slammas de fasta redskapen igen av en grön massa. Nils-Olof Lindfors beskriver hur ryssjorna driver iväg och tar lång tid att rengöra.
- Vi kan inte fiska med fasta redskap och för det vill vi ha kompensation. Hur än mycket fisk det finns i älven kan vi inte fånga den.
Därför skulle en utplantering av sik inte hjälpa byborna uppefter älven. Den skulle däremot komma skärgårdsfiskarna till del.
- För skärgården är fiskutsättning viktigt. Det är yrkesfiskarna drabbas av domen.
Kolonin Norrbotten
Lindfors och de andra sakägarna kommer att diskutera med sin jurist om målet ska föras vidare.
- Det är kittlande att få driva ett sådant här mål till Europadomstolen om Sveriges konstiga syn på Norrbotten som koloni. Skadorna på fisket i älven har legat öppet sedan 1960-talet. Om vi för talan om brott mot mänskliga rättigheter skulle sannolikt Sverige fällas. Norrbotten är en koloni i nationen Sverige. Det visar denna dom tydligt.
Titta på Norge
Nils-Olof Lindfors är också verksam som centerpartistisk politiker och arbetar med ett förslag om hur landet utanför Sveriges huvudstad ska ersättas för naturtillgångar som exploateras.
Han pekar på system som finns i andra länder.
- I Kanada finns något som kallas "rental fee agreements". Kraftbolagen måste betala för varje kubikmeter vatten som passerar kraftstationen och den vattenavgiften går till provinsen. Hade vi haft det systemet 2004 i Sverige så hade det gett Lule älvs-kommunerna 700-800 miljoner kronor.
Lindfors pekar också på exempel på närmare håll och jämför med svenska förhållanden.
- I Norge betalades det 2004 ut tre miljarder norska kronor i sådana avgifter. Samma år fick svenska vattenkraftskommuner cirka 85 miljoner kr. Det kan jämföras med Fortums verkställande direktör som detta år fick en bonus utöver lönen på 104 miljoner kronor.
Systemskifte
Nils-Olof Lindfors anser att domen visar att det är dags för ett systemskifte.
- Jag är född norrbottning och vi finner oss inte längre i att kommunalrådet från Jokkmokk ska åka till Stockholm och tigga pengar för att kunna tända gatlysena. Däremot vore det naturligare att borgarrådet från Stockholm åkte upp och tiggde pengar i Jokkmokk, för det är där pengarna genereras.
FAKTA
Här är en del av ersättningsbeloppen i det avgjorda målet om ersättningen för det skadade fisket i Lulep älv, kommunerna Luleå och Jokkmokk.
➤ För oreglerad skada på enskild fiske:
Råbäckens skiftelag 350 431 kr
Unbyns skifteslag 983 732 kr
Avans skifteslag 628 910 kr
Bälinge skifteslag 313 020 kr
Lövuddens skifteslag 42 091 kr
Gäddviks skifteslag 645 621 kr
Svartbyns samfällighetsförening 320 612 kr
Sävast samfällighetsförening 325 483 kr
Sunderby samfällighetsförening 861 843 kr
SSAB Tunnplåt AB 10 970 kr
➤ För oförutsedd skada till följd av företagen Effekt II och Q-min:
Sävast samfällighetsförening 5 773 kr
Sunderby samfällighetsförening 221 590 kr
➤ För all oreglerad skada på nätfisket i skärgården:
Antnäs samfällighetsförening 248 882 kr
Bensby samfällighetsförening 485 260 kr
Hertsö samfällighetsförening 112 525 kr
Kallax samfällighetsförening 859 315 kr
➤ Skada som drabbat yrkesfisket:
Enskilda yrkesfiskare på arrenderade fiskeplatser 436 437 kr
Enskilda yrkesfiskare på egna eller samfällda fiskeplatser 9 660 667 kr
Delägarförvaltade skifteslag 475 133 kr
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!